torstai 18. joulukuuta 2014

Ihana puolukka-juustokakku suklaakakkupohjalla


Tämän joulun kahvipöytään sopivan puolukkajuustokakun makumaailma hipoo täydellisesti makuhermojani. Vaikka normaalisti keksin liki kaikista tekemistäni leivonnaisista edes jotain parannettavaa, tällä kertaa ei päähäni pälkähtänyt ainuttakaan ajatusta, vaan antauduin täysin jokaisen suupalan vietäväksi. Pohjaa, täytettä ja päällistä oli juuri oikeissa suhteissa toisiinsa. Täyte oli pehmoinen, pohja ihanan suklaisen kostea ja päällinen omaan makuuni juuri sopivan puolukkainen.

Kakku sai alkunsa, kun kaivoin pakkasen kätköistä mehevän suklaakakkupohjan siivun ja mietin mitä sille tekisin. Pohja oli juuri sopivan paksuinen juustokakkuun, joten ajatus selkeni melko pian. Juustokakun makumaailmaakaan ei tarvinnut kauaa miettiä. Testailin viime vuonna puolukka-suklaabrownies-paloja ja yhdistelmä toimi niin mielettömän hyvin, että halusin kokeilla sitä taas. Ja kakusta tuli siis aivan äärettömän ihana!


Otin kakkukuvan vielä kun luonnonvaloa oli hieman jäljellä. Kakun päällä oleva puolukkahilloke ei ollut vielä täysin asettunut muotoonsa, ja leikatessa se suttasi kakun leikkauspinnan. Ei ehkä maailman houkuttelevimman näköinen, mutta makuinen kyllä! :) Puolukkapäällisessä ei ole lainkaan liivatetta, vaan hyytyminen on hoidettu hillosokerilla, joten pinta jää joka tapauksessa herkullisen pehmeän löysäksi. Happamat puolukat saavat makeutta hillosokerista, mutta päällinen ei siitä huolimatta ollut lainkaan liian makea.




Kakku oli vietävän paha kuvattava. Kun ensimmäisen kerran maistoin kakkua, aina yhden kuvan ottamisen jälkeen siinä upposi pala suuhun liki huomaamatta. Kunnes pala loppui ja lautaselle hyppäsi toinen pala ;)




Puolukka-juustokakku suklaakakkupohjalla

n. 26-27 cm reunavuokaan

Pohja:

Voiteluun:
öljyä

Täyte:
5 dl kuohukermaa
500 g maitorahkaa
200 g tuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
1.5-2 dl sokeria (riippuu maitorahkan happamuudesta)
3.5 tl liivatejauhetta
3.5 rkl sitruunan mehua (n. 1 sitruuna) 

Päälle:
150 g (n.3 dl) (pakaste)puolukoita
0.5 dl vettä
n. 1 dl hillosokeria 

Koristeluun:
tomusokeria
pakastepuolukoita

Ohje: 
Tee pohja. Tee suklaakakkutaikinasta 2/3 annos ja paista se n. 26-27 cm irtopohjavuoassa tai reunavuoassa 180 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Tarkasta kypsyy myös esim. hammastikulla; jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Käännä vuoka kesken paiston (takapuoli etupuolelle ja päinvastoin), jotta se kypsyy tasaisesti. Jäähtyä pohja hyvin suojattuna ennen täytteen tekemistä. 

 Laita vuoan reunaosat tarjoilulautaselle ja voitele reunat kevyesti. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan helpommin. Laita kakkupohja reunojen sisäpuolelle.

Vaahdota kerma. Vatkaa joukkoon rahka, notkistettu tuorejuusto ja sokerit. Liuota liivatejauhe sitruunan mehuun. Anna turvota. Kuumenna seosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Sekoita kerma-moussen joukkoon liivateseos koko ajan kunnolla vatkaten. Kaada pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kun kakku on hyytynyt, tee päällinen. Laita puolukat, vesi ja hillosokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele n. 5 minuuttia. Jäähdytä. Levitä kokonaan jäähtynyt puolukkahilloke kakun päälle. 

Halutessasi voit vielä koristella kakun tomusokerissa kieritetyillä pakastepuolukoilla. Tee koristelu juuri ennen tarjoilua, sillä tomusokeri liukenee nopeasti näkymättömiin 

Vinkki:
* Jos sinulle ei ole säädettävää reunavuokaa ja kakkupohjan halkaisija on pienempi kuin vuoan reunat, se ei haittaa. Tällöin pohja vain jää täytteen alle piiloon, kuten valkosuklaisessa puolukka-juustokakussa. Mutta mikäli haluat saada pohjan näkyviin, mutta vuoka on pohjaa isompi, voit vaihtoehtoisesti laittaa kakun reunojen ympärille esim. piirtoheitinkalvoista leikatut suirut niin, että tulevan kakkuun kiinni. Käytät sitten vuoan reunoja tai piirtoheitinkalvoja, reunojen on hyvä olla vähintään 6 cm korkeat, jotta täyte mahtuu siihen hyvin.

* Säädä täyteen sokerisuus oman maun mukaiseksi. Itse käytin hapanta maitorahkaa ja laitoin sokeria 2 dl. Jos käytät lempeän makuista, ei niin hapanta rahkaa, riittänee vähempikin määrä sokeria.

* Saat kaksi pohjaa, jos teet pohjataikinasta 1.5 kertaisen annoksen, paistat sen n. 40 minuutin ajan ja puolitat valmiin, jäähtyneen kakun. Pohjan voi myös pakastaa, jos sille ei ole heti käyttöä. 


"Haukkasin kakusta palasen, ja sanoin sitten että olen iloinen..." ;) Eikö näin Joulun lähestyessä voikin olla hieman tavallista enemmän lapsenmielinen :)


Näin siistin leikkauspinnan sai, kun antoi kakun päällisen tekeytyä tunnin jääkaapissa.



Onko tässä juustokakku teidän Joulupöytäänne? Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan :) 

Ja mikäli kaipaat muitakin vaihtoehtoja viime hetken Joululeivonnaisiksi, niin kannattaa vilkaista ainakin seuraavia herkkuohjeita :)
 Tahmea taatelikakku suolatulla kinuskilla
Islantilainen puolukkajuustokakku
 Gluteeniton pähkinä-suklaakakku
Kuningatar-tuorejuusto brownies
Helppo suklaafudge
Sekoitettu voitaikina
Marianne kakku

 

16 kommenttia:

  1. Tuo ei voi olla kuin hyvää! Ihanan kostean näköinen tuo pohja.. Ja ihanaa joulua näin etukäteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sitä tämä olikin. Ihan kieli meinasi mennä mukana, aivan järkyn hyvää siis! Tuo pohja on mehevä suklaakakkupohja, se on mun lempparipohja jota käytän nykyään miltei kaikkialla. Se on ihan ääreiskostea ja sopiaa tosi hyvin moneen paikkaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla joskus! Kiitos, oikein ihanaa ja herkullista Joulua myös sinulle! :D

      Poista
  2. Oi, mikä ihana herkku täällä! Laitan kyllä mietintään jouluksi. Näyttää täydelliseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Leena! Tästä kakusta tuli kyllä niin hyvää, että sitä ihanuutta on vaikea edes kuvailla! Tätä voisin sanoa täydelliseksi, iski kyllä niin hyvin makuhermoihin. Kokeilepas sinäkin ihmeessä. Uskon, että pidät kovin :)

      Poista
  3. Näyttää kyllä aivan taivaalliselta juustokakulta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Sellaiselta se myös maistui. Kirpeää ja makeaa samassa paketissa, tosi hyvää! :)

      Poista
  4. On kyllä todella ihanan näköinen :) Tässäkin yhdistyy tuo puolukka ja suklaa kuten siitä mun kakussa jolla osallistuin silloin nami-hiiren kisaan. Sekin on todella hyvää! Sitä tuli useampi kerta silloin tehtyä, mutta nyt on mennyt taas hetki ettei ole. On ihan liikaa ihania reseptejä ja kokeiltavaa tässä maailmassa! :D
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/09/puolukkajuustokakku-brownies-pohjalla.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Puolukka ja suklaa on tosi hyvä pari. Muistan tuon sinun kakkusi, se on niin ihanan näköinen, ja taatusti tosi ihanan makuinen, enkä yhtään ihmettele, että olet tehnyt sitä useamman kerran :) Minunkin tekisi mieli tehdä tätäkin heti uudestaan, mutta pakko rajoittaa. Housun vyötäröt alkanut kummasti kiristää viime aikoina. Eikä ihme, sillä vaakaa on tullu viimeisen vuoden aikana kiitettävästi kiloja, huh. Tuo on niin totta, ihania testattavia ohjeita ja juttuja on aivan liikaa, mutta syöjiä ja aikaa liian vähän ;)

      Poista
  5. Kiitos paljon ideasta! Itse en käytä liivatetta, joten täyteen sovelsin itse. Oli aivan taivaallista, kakkua olisi vain voinut syödä ja syödä... :)Liivatteeton puolukkajuustokakku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Neiti Leipuri :) Kiva, että ohjeesta oli sinulle hyötyä ja iloa. Hyvä keksintö tehdä täytteestä valkosuklaata käyttäen liivatteeton. Oli taatusti herkkua! :) Pitääkin tulla katsomaan kakkuasi :D

      Poista
  6. Kuulostaapa ihanalta kakulta! En tosin käytä liivatejauhetta, joten kuinka paljon liivatelehtiä pitää laittaa korvatakseen jauheen? :)

    VastaaPoista
  7. Vastaukseni ei näimmä olekaan tullut näkyviin. Uusi yritys siis :) 1 tl liivatejauhetta vastaa 2 liivatelehteä eli tähän kakkuun tulee n. 7 liivatelehteä. Herkullista Joulunodotusta! :)

    VastaaPoista
  8. Tämä kakku on aivan taivaallisen hyvää. Voiko kakun pakastaa, jos laittaa puolukan päälle vasta sitten ennen tarjolle laittoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohja ja täyte ainakin kestävät pakastamisen, joten ne voi hyvin pakastaa. Suojaa vain kakku hyvin, jotta se ei ota makuja tai hajuja muualta pakkasesta. Luultavammin tuo hillosokeria sisältävä päällinenkin kestäisi pakastuksen, mutta en ole täysin varma, niin se voisi olla hyvä tehdä kokonaisuudessaan vasta ennen tarjoilua. Tämä on kyllä mahdottoman ihana kakku! Ihana kuulla, että tykkäsit myös :)

      Poista
  9. Hei

    Missä se suklaakakkupohjan resepti on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa EijaK,

      Pohjan ohjeeseen pääsee klikkaamalla pohja-kohdassa olevaa "mehevää suklaakakkupohjaa" -tekstiä :)
      Tässä linkki vielä erikseen https://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/mielettoman-meheva-suklaakakkupohja.html

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...