lauantai 3. toukokuuta 2014

Vadelma-suklaakakku

Tässä ihana kakku, jossa käytin edellä mainitsemaani täydellisen mehevää suklaakakkupohjaa. Täytteenä raikas vadelmamousse ja suklaaganachea. Voisinko sanoa, ettei tästä suklaakakku enää kovin paljon parane :) Vein kakun töihin arvioitavaksi ja eipä se kovin kauaa pöydällä ehtinyt olemaan. Kakku sai kiitoksia mm. suklaisuudesta, joka ei ollut vadelman ansiosta liian hallitseva, mutta silti sitä oli sen verran, että se maistui hyvin :) Kakun teosta on vierähtänyt jo tovi, mutta tässä tulee vihdoinkin ohje.


Muokkailin kakun ohjetta ja väsäsin uuden kakun vielä kuvien ottamisen jälkeen. Kuvissa olevassa kakussa täyte ei ole jähmettynyt tarpeeksi ja siksi kakku hieman aaltoilee sivuilta. Tein tämän jälkeen toisen kakun, johon laitoin ohjeessa mainitun määrän liivatetta. Täyte hyytyi hyvin ja sakku pysyi koossa ja eikä täyte pursuillut mihinkään. Eli ohjeessa mainituilla määrillä tulee nätimpi kakku :)


Sveitsiläinen marenki tekee täytteestä ilmavan moussemaisen. Marenki on todella helppo valmistaa, eikä aikaakaan kulu juuri muuhun kuin vatkaamiseen. Yleiskoneesta on tässä suuri apu, niin marengin voi laittaa siihen vatkautumaan sillä välin kun tekee muita valmisteluja. 


Tein siis kakun kahteen otteeseen ensmäisen version täytteen jäädessä liian löysäksi. Halusin välttää liivatteen suurta käyttömäärää, mutta saada silti rakenteesta moussemaisen kevyen ja ilmavan. Laitoin ensimmäisellä kerralla täytteen joukkoon vain 1 liivatteen ja korvasin loput tarvittavat liivatteet maissitärkkelysjauhoilla. Aiemmin testaamallani mansikkaisella versiolla tämä toimi hyvin, mutta vadelmamousse jäi jostain syystä paljon paljon löysemmäksi..

Hmm. Toisaalta nyt kun tarkemmin miettii, niin en laittanut testaamaani mansikkamoussea kakun väliin, vaan jähmetytin sen avoimessa vuoassa. Mousse oli aivan ihanan ilmavaa ja rakenne hyvin hyytynyt, mutta silti suussasulava. Mieheni mainitsin maun muistuttavan kaupoissa myynneissä ollutta lapsuuden mansikkarahkaherkkua :) Mutta nyt miein, mahtaakohan tuo vaikuttaa, että vadelmatäyte oli painavien suklaakakkukerroksien välissä ja hyytyminen tapahtui liian hitaasti, jolloin mousse "imi" kakusta jotain joka esti hyytymisen.. Heh, tällaista mietintää tällä kertaa..


No, laitoin kuitenkin uuden kakun tekeille ja tällä kertaa täytteeseen tarpeeksi liivatetta. Nyt mousse hyytyi hyvin. Kuorrutteen tein jälleen lisäämällä glukoosisiirappia suklaa-kerman joukkoon. Tuo kuorrute ihanan kiiltävä ja makukin sai paljon kehuja. 

Vadelma-suklaakakku

20 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

Täyte I (suklaaganache):
75 g tummaa (50%) suklaata
0.75 dl kuohukermaa
2 tl vaaleaa siirappia

Täyte II (vadelmamousse):
60 g valkuaista (n. 2 valkuaista)
1.25 dl sokeria
2 dl paseerattua vadelmasosetta (n. 300 g kokonaisia vadelmia ennen paseeraamista)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl vettä
1.5 dl Floran vispikermaa
4 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä

Kuorrutus:
150 g tummaa (50%) suklaata
1.25 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia

Koristeluun:
Esim. suklaalastuja, -rouhetta yms.
Tai vaikka tuoreita vadelmia

Ohje:
Tee pohjan taikina erillisen ohjeen mukaan (sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa. Kaada taikina voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin tunti tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa.) Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeksi kerrokseksi.

Tee täyte I. Laita 75 g suklaata ja 0.75 dl kuohukermaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon vielä vaalea siirappi. Levitä suklaaseoksesta puolet alimmaksi tulevan kakkupohjan päälle ja saman verran keskimmäiselle kakkupohjalle. Laita pohjan sivuun odottamaan vadelmamoussen valmistamisen ajaksi.

Tee täyte II eli vadelmamousse. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa maissitärkkelysseos kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä kunnes vadelmasose paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.

Kun vadelmasose jäähtyy, tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsivatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia). 

Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5 minuutiksi. Vatkaa tällä välin vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1 rkl vettä ja liuota liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos jäähtyneeseen vadelmasoseeseen. Lisää vadelmasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös kermavaahto varovasti käännellen. 

Laita ensmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan reunojen sisään, tukevan aluspahvin päälle. Kakusta tulee korkea, joten matalan kakkuvuoan reunat on hyvät vuorata reunakalvoilla. Korkealaitaisempaa irtoreunavuokaa käytettäessä riittää vuoan sisäreunojen kevyt voitelu. Kaada puolet täyteestä pohjan päälle. Laita päälle toinen pohjalevy. Kaada loput päälle täytteestä ja laita päälle viimeinen pohjapala. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi.

Kun täyte on jähmettynyt, tee kuorrute. Kuumenna 1.25 dl kermaa mikrossa ja sekoita joukkoon 150 g rouhittua suklaata, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vielä glukoosisiirappi. Anna seoksen jäähtyä hetki, mutta älä niin paljon, että siitä tulee vaikeasti levitettävä. Jos seos ehtii jähmettyä liikaa, voit lämmittää sitä uudestaan mikrossa muutaman sekunnin ajan. Kakun on hyvä olla kuorrutuksen ajan ritilän (esim. tiheähkö uuniritilä tai vastaava) päällä, jossa ylimääräiset suklaat valuvat ritilälle eivätkä sottaa lautasta (toinen vaihtoehto on laittaa kakun reunojen alle leivinpaperisuikaleet, jotka nostetaan pois kuorrutuksen jälkeen) Jos käytät ritilää, niin nosta tässä vaiheessa kakku aluspahveineen kahdella kakkulastalla ritilän päälle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille palettiveistä avuksi käyttäen, anna ylimääräisen suklaan valua ritilän alas ja nosta kakku aluspahveineen tarjoilulautaselle (tai poista leivinpaperisuikaleet). Jähmetä jääkaapissa vähintään tunti. Koristele haluamallasi tavalla. Ota kakku huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen tarjoilua, niin suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.

Tällaiselta tuo yllä olevalla ohjeella tehty kakku näytti sisältä. Ja kyllä, kännykällä otettu todella surkea kuva huonossa valossa.. Mutta eipä se makua huonontanut ;) 


Tässäkin kuvassa näkyy tuo ikävästi välistä pursuava liian löysä täyte, mutta ohjeessa asia on korjattu eli täyte on kiinteämpää ja lopputulos paljon paljon kauniimpi :) Ja aivan yhtä herkullinen :)

35 kommenttia:

  1. Suklaa ja vadelma on täydellistä yhdessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat, makeaa ja kirpeää, ihanaa ;D

      Poista
  2. Aivan ihana! Voiko muuta enää sanoa... täydellisen näköinen, nams ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Kakku oli kyllä ihan parhaimmasta päästä. Siinä oli sopivasti kaikkea. Ja vaikka töissä mikään leivonnainen ei kovin kauaa säily, tämä taisi kadota ennätysnopeudella :)

      Poista
  3. Vadelman ja suklaan liitto on rikkumaton! Esteettinen ja mehevän näköinen kakku, kelpaisi tarjoilla kelle tahansa! ^^ Suklaan ystävänä niin saattaa käydäkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Suklaa on mainio leivontakumppani muutenkin, mutta eipä vadelma sitä yhtään pahenna, päinvastoin :) Leivoskelin taas nyt viikonlopun aikana lisää samalla yhdistelmällä parikin erilaista juttua ja kyllä taas maistui.. Jos vain suklaahammasta kolottaa, niin tätä ohjetta kannattaa ehdottomasti kokeilla :)

      Poista
  4. MItä öljyä kakkupohjassa käytit?

    Tuossa reseptissä täyte kohdassa oli nämä:
    75 g tummaa (50%) suklaata
    0.75 dl kuohukermaa
    2 tl vaaleaa siirappia

    mutta ohjeessa ei kerrottu miten näitä käytetään (?) :D Kuuluko ne edes tähän kakkuun? :D
    tämä voisi olla hyvä kakku äitienpäiväksi.. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon käyttänyt pohjassa rypsiöljyä, kirjoittinkin samantein tarkennuksen tuonne ohjeeseen. Hyvä huomio tuon täytteen osalta! Kuin se sieltä olikin jäänyt pois. Eli kyllä, nuo aineet kuuluvat myös kakkuun. Eli vadelmatäytteen alle tulee ohut kerros suklaaganachea. Korjailin ohjetta tuon osalta ja kirjoitin samalla pari muutakin tarkennusta. Kiitos vielä tarkkasilmäisyydestä :) Tämä on tosi tosi herkullinen kakku ja voin lämpimästi suositella koittamaan sitä :D

      Poista
  5. Voiko kakun tehdä 24cm vuokaan? vai onko liian suuri? Jos voi niin tarvitaanko silloin tuota reunakalvoa? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakun voi hyvin tehdä 24 cm vuokaan. Koska taikinaa on ohuemmalti, pohjan kypsynee silloin nopeampaa, joten paistoaikaa kannattaa tarkkailla hyvissä ajoin ja tehdä tikkutesti kun pinta ei heilu ja kakku tuntuu kiinteältä.

      Kuinka korkeat reunat vuoassasi on? Tuon 20 cm kakun korkeus taisi olla likemmäs 10 cm, eli 24 cm vuoassa korkeus olisi silloin 7 cm kieppeillä.. Jos vuoan laitojen korkeuden riittäminen epäilyttää, voi reunoille laittaa vaikka leivinpaperin suikaleet tuomaan hieman lisäkorkeutta. Toisaalta kakkua kootessa päällimmäiseksi tulee kakkupohja eli riittää, kun täyteosuus jää reunan alapuolelle. Useimmissa 24 cm vuoissa korkeus siis pitäisi riittää eikä reunakalvoa näin tarvittaisi.. Kerrotkos miten kävi? :)

      Poista
  6. Tein eilen kyseisen kakun ja tänään kuorrutin! Oli kyllä varsinainen prosessi.. ;D Korkeus oli juuri passeli, haastetta tosin oli saada palat ehjinä kakkua kootessa, kun olivat hieman ohuempia ja kiireen vuoksi kakku ei ehtinyt täysin jäähtyä leikatessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, pientä lisäjännistystä elämään ;) Mukava kuulla, että korkeus oli sopiva, vaikka kokoamisen kanssa saikin taistella.. Toivottavasti kakku myös maistui :) Mukavaa kevään jatkoa!

      Poista
  7. Kärsiikös kakku jos tekee jo edellisenä päivänä vamiiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakun voi tehdä hyvin edellisenä päivänä valmiiksi. Näin mautkin ehtivät tasaantumaan ja kuorrutekin jähmettyä. Pohja kuitenkin kannattaa tehdä jo vuorokautta ennen täyttöä, niin se leikkaantuu ja pysyy kasassa helpommin. Kivoja leivontahetkiä :D

      Poista
  8. Moikka! Kakku näyttää ihanalle, olisi tarkoitus viikonloppuna sellainen leipoa :) Monelleko hengelle kakku sinusta riittää? Riittääkö yli 10:lle hengelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos Chili :) Kakusta riittää kyllä yli 10:lle. Ellei sitten joukossa ole kakkujen suursyömäreitä ;) Arvioisin kakun riittävän keskimäärin 15 hengelle, riippuen muusta tarjottavasta ja tarjoiluhetkestä (siis onko esim. syöty kunnon ruoka ennen kakku vai onko kakku osa kahvitarjoilua). Olisi kiva kuulla, miten kakun kanssa teillä kävi eli paljonko meni :) Ihanaa herkutteluhetkeä :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Teemme varuilta puolitoistakertaisella ohjeella kun juhlaväessä on seassa paljon nuoria miehiä joten ei ole varmuutta päteekö ns 1-2 kakkupalaa per henkilö heidän kohdallaan :D Kiitos!

      Poista
    3. En näimmä ehtinyt enää vastailemaan ennen viikonloppua.. Meni kaikki ylimääräinen aika oman tytön juhlien järjestelyissä.. No, mites kakun kanssa kävi? Maistuiko? Jäikö paljon yli? Se on tosiaan parempi varautua kunnolla, sillä mikään ei ole sen ikävämpää kuin jos kakku loppuisi kesken ;) Mahdollisista jämistä voi sitten nauttia vielä pari päivää juhlien jälkeenkin :) Toivottavasti oli mukavat ja herkulliset juhlat! :D

      Poista
  9. Hei, Voiko tämän maissitärkkelyksen korvata perunajauhoilla? Olen etsiskellyt jo tovin hyviä vadelmamousse vaihtoehtoja syntymäpäiväkakun väliin, onko tämä täyte ennemmin sellainen ns. ilmava kuin tuhti? Ja voinko sekaan laittaa osittain survottua mansikkaa, onko sama hyytyminen tiedossa :D aina pelottaa etukäteen nämä liivatteet kun "muutamaan" kertaan on vähän vajaaksi jäänyt. Kiitos jo etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pirita :) Tämä täyte on enemmänkin ilmava, sellainen ihanan moussemainen :) Valitettavasti en ole testannut maissitärkkelyksellä, enkä uskalla luvata että se toimisi. Toisaalta ainakaan näin äkkiseltään mietittynä ei tule mieleen mitään estettä sen käytölle.. Jos haluat ottaa varman päälle, niin voin suositella tätä ihanan ilmavaa moussea (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/01/mansikkamousse-taytekakkuun.html), korvaa vain mansikkasose paseeratulla vadelmasoseella, ja lisää joukkoon 0.5 tl liivatejauhetta :)

      Poista
  10. Tein tätä kakkua , aivan ihanaa! Keskimmäinen tytär vei tätä ystävälleen maistiaisiksi ja nyt hänen äiti tilasi tällaisen �� Eli hyvää on ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, voi kun ihana kuulla Tita, että sait tästä tilauskakunkin!!! Herkkua tämä kyllä on, sitä en voi kieltää :P

      Poista
  11. Moikka! Ihana kakku! Pakko testata, nam. Onnistuisiko kakusta tehdä naked cake? Onko täyte riittävän jämäkkää? Kiitos jo etukäteen ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos :D Tämä on tosi herkkua, suosittelen testailemaan! Tuo täyte on melko löysää ennen hyytymistään, mutta jos ensin hyydyttää kakun reunavuokaa käyttämällä, niin naked cake onnistuu ainakin niin :)

      Poista
  12. Kakku vaikuttaa ihanalta! Nyt Naked cake aiheesta. Minua kiinostaa myös naked cake versio lähinnä lookkinsa puolesta.Tarkoititko viimeisimmässä kommentissasi että siis kokoaisi kakun kerrokset irtopohjavuokaan ja jättäisi hyytymään? Kaipa tuo onnistunee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin :) Eli kokoaa kakun joko irtopohjavuokaan tai sitten suoraan tarjoilulautaselle irtopohjavuoan reunaosien sisäpuolelle ja antaa hyytyä siellä :)

      Kakusta tulee irtoreunavuoan reunaosien sisään hyydytettäessä suunnilleen tämän näköinen https://suklaapossu.blogspot.fi/2016/06/raikas-raparperi-mansikka-nakukakku.html (mikäli tekee täytettä hieman enemmän ja laittaa täytettä myös päällimmäisen kerroksen päälle).. :)

      Poista
  13. Hei! Monellako kerron jotta riittää 25 hengelle? Jotta tulee korkea, teenkö 24 vai 26cm vuokaan:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. riittäisikö jos kerron kaikki 1,44 ?

      Poista
    2. Heippa. Pahoittelen pitkää vastausaikaa! Noin isolle porukalle tekisin kakun jopa 1.66-kertaisena. Pienempään vuokaan tehtynä siitä tulisi hieman korkeampi, mutta taikina ei välttämättä mahdu korkeutensa puolesta nousemaan tuossa 24 cm vuoassa. Vai kuinka korkeat laidat vuoassasi on? Mikäli ei normaalivuokaa korkeammat, tekisin suosiolla noin ison taikinan 26 cm vuokaan varmistaen, että sen reunat ovat tarpeeksi korkeat.

      Riittoisuus toki riippuu myös muiden tarjottavien määrästä ja syöjien syömishaluista (esim. onko joukossa paljon lapsia vai suurin osa aikuisia). Jos tarjolla on paljon muutakin, myös 1.33-kertainen annos riittänee 24 cm vuokaan tehtynä. Tuo kakkupohja on kuitenkin melko tuhti, joten sitä ei ehkä santsata niin paljon kuin normikakkua.

      Pienenä selityksenä: Nuo 1.33- ja 1.66 -kertoimet muuten tulee siitä, että mehevän suklaakakkupohjan 1-kertaisessa annoksessa on 3 munaa, jolloin ne on helpointa kertoa aina kolmanneksella :) Mutta kertomisen voi toki tehdä myös esim. luvulla 1.5, jolloin laittaa taikinaan reilun neljän munan sijasta vain 4 kokonaista munaa. Siis jos haluaa tehdä vaikka noiden vaihtoehtojen välistä :)

      Poista
  14. Hei! Vaikuttaa herkulliselta! Mitä mieltä olet, onnistuuko sokerimassakuorrutteen käyttö tässä suklaakuorrutteen sijasta? Kutkuttaisi kokeille sokerimassakuorrutetta + pitsikuviota. Ja tässä olisi ihanan kuuloinen sisällys kakulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Kakkukokeilija! :) Ja pahoittelen, että vastaus tulee vasta nyt (sairasteluiden takia). Tuo sisällys on kyllä tosi hyvä, kuorrutteesta riippumatta. Sokerimassakuorrutetta voi siis toki käyttää tässä kakussa, lopputulos on vain hieman makeampi kuin suklaakuorrutteella. Vai ehditköhän jo leipoa kakun? :)

      Poista
  15. Mä en nyt ihan ymmärrä miksi puhut kahdesta eri asiasta tässä ohjeessa.. ranskan kermasta et ole missään vaiheessa maininnut ja sitten se on yhtäkkiä teko-ohjeessa.. todella sekavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje-osion ranskankermat sun muut viittasivat kakkupohjan tekemiseen, jonka ainesosat löytyvät erillisestä postauksesta, johon pääsee mm. "Mehevän kostea suklaakakkupohja"-linkistä. Lisäsin linkin myös ohjeen alkupuolelle, toivottavasti on nyt selkeämpi :)

      Poista
  16. Hei! Ihanan näköinen kakku, teitkö vadelma soseen tuoreista vai pakastetuista marjoista, vai käytitkö sosetta? Kiitos vastauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sannuska :) Tein vadelmasoseen pakastevadelmista. Keittelin vadelmia ensin pienen pienessä vesitilkassa parin minuutin ajan, jonka jälkeen painelin siivilän läpi ja jatkoin muutoin ohjeen mukaan :) Tämä oli ihana herkkukakku, suosittelen testailemaan! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...