keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Punaherukka-vadelmatäytteinen kakku viran kunniaksi




Veljen vaimo sai töistä todella hyviä uutisia ja halusi juhlistaa niitä kakun kanssa ja sainkin pyynnön tehdä töihin kakun. Toteutin pyynnön enemmän kuin mielelläni. Sain kakun suhteen vapaat kädet, joten lähdin liikkeelle sillä ajatuksella, että testaan samalla paria juttua. Olin vähän aikasemmin törmännyt kaupassa kahteen uuteen erimakuiseen tuorejuustoon ja ajattelin testailla kakun tekemistä niistä. En uskaltanut suoraltaan tehdä virallista kakkua noista tuotteista, vaan tein itselleni (ja toki myös perheelleni  :) ) pienen äitienpäiväkakun, jossa testailin tuorejuustojen lisäksi myös testaamaani munatonta suklaakakkupohjaa. Tuosta äitienpäiväkakusta ei tullut otettua kuvaa, sillä kakkuun tuli liian vähän liivatetta ja kakku uhkasi sortua jo lautaselle. Muokkasin ohjetta hieman liivatteen osalta ja mm. lisäämällä joukkoon reilummin punaherukoita tuomaan lisää raikkautta. Heitin joukkoon myös hieman makutomusokeria korostamaan vadelman makua. Tällainen kakusta sitten lopulta tuli.


Pohja oli siis munattoman suklaakakkupohjan testipohja. Muokkasin Mielettömän mehevästä suklaakakkupohjasta munattoman version. Pääsin maistelemaan pohjaa äitienpäiväkakussa ja tykkäsin. Se oli kostea ja ehkä aavistuksen mutakakkumaisen tahmea. Maku oli miedon suklainen. Hyvä siis kaikinpuolin, mutta ehkä fiksaan ohjetta vielä paremmin siirtelyä kestäväksi. Ja suklaisemmaksi :P


En päässyt maistelemaan virallista kakkua, mutta hyydytin itselleni makuannoksiksi pienet annokset täytteitä. Maistellessani niitä olin makuun tosi tyytyväinen. Tosin en päässyt maistelemaan niitä yhdessä aavistuksen tahmean suklaakakkupohjan kanssa, mutta kuulemani mukaan, ne olivat olleet yhdessä täyttä herkkua :D


Koristelun päätin tällä kertaa tehdä hieman eri tavalla. Olin aiemmin harjoitellut macaronien tekemistä uudella uunillani. Jostain syystä niistä tuli jälleen onttoja, vaikka käytössäni oli luotto-ohje, jolla macaronit onnistuivat vanhassa keittiössäni. Lisää harjoittelua, eri ohjeilla. No mutta näin jo mielessäni, miltä kakku näyttäisi, jos siihen tiputtaisi muutaman nokareen suklaaganachea ja laittaisi suklaakuorrutusten päälle noita macaronin. Kuvitelmissani tuo idea näytti hyvältä. Kun aloin toteuttaa ajatusta, huomasin jo melko pian, ettei kakusta tullut lainkaan sen näköinen mitä olin kuvitellut. Jatkoin kuitenkin sitkeänä ja noh, lopputulos on nähtävillä kuvissa. Se ei ollut aivan sitä mitä tavoittelin. Ainakin erilainen kuin yleensä. Ja pirteä, kuten tilaajansakin.


Onneksi testailin kakun tekemistä etukäteen niin sain liivatteen määrän hieman paremmaksi tähän kakkuun. Suuremmasta liivatteen määrästä huolimatta kakku uhkasi levitä lautaselle. Ei pahasti, mutta sen verran, että alkoi harmittamaan itseäni. Hakija ei kuitenkaan huomannut mitään leviämisiä ja lähti kakun kanssa matkaan tyytyväisenä. Vaikka ens alkuun ihmettelikin erikoista koristelua :)


Punaherukka-vadelmatäytteinen kakku

n. 27 cm kakku, n. 30 hengelle

Pohja (tästä tulee kolme pohjaa, josta kakkuun käytin kaksi):
75 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna

0.5 dl öljyä
5.5 dl piimää
1.5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.75 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Täyte I (punaherukka-vadelmamousse):
2.5 dl Flora Vispiä
400 g vadelmatuorejuustoa
150 g vaniljatuorejuustoa
250 g punaherukoita
2 rkl vadelmatomusokeria
4.25 tl liivatejauhetta (laitoin 3.75 tl joka oli aavistuksen liian vähän)
4.25 rkl vettä (laitoin 3.75 rkl)

Täyte II (kinuskimousse):
2.5 dl Flora Vispiä
400 kinuskituorejuustoa
50 g vaniljatuorejuustoa3 tl liivatejauhetta (laitoin 2.5 tl, joka oli liian hippasen vähän)
3 rkl vettä (laitoin 2.5rkl)
n. 1.5 dl punaherukoita

Päälle suklaaganachea:
 100 g tummaa (50%) suklaata
0.75 dl kermaa
n. 1.5 rkl glukoosisiirappia (tai vaaleaa siirappia)

Ohje:
Tee ensin pohja. HUOM! Paistoin pohjan taikinan vuoassa, ja leikkasin sen kolmeen osaan, pohjia tulee siis tuolla taikinamäärällä kolme. Ylijääneen pohjan voi vaikka pakastaa tulevaa käyttöä varten. 

Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, piimä ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan ja paista 175 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Varo paistamasta liikaa, ettei pohja suotta kuivu. Anna jäähtyä hetki vuoassaan ja poista vuoan reunat. Jäähdytä kokonaan hyvin peiteltynä. Leikkaa kolmeen osaan.

Tee ensin vadelmatäyte. Vatkaa Flora Vispi paksuksi vaahdoksi. Lisää vadelmatuorejuusto sekä 150 g vaniljatuorejuustoa. Vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää soseutetut punaherukat ja vatkaa. Maista ja lisää makusi mukaan vadelman makuista tomusokeria vahvistamaan vadelman makua. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota parisen minuuttia. Lämmitä turvonnut liivateseos mikrossa n. 10-15 sekunnin ajan tai kunnes se sulaa kokonaan. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten täytteen joukkoon.

Laita yksi kakkupohja keskelle tarjoilulautasta Laita ympärille n. 27 cm irtopohjavuoan reunaosa. Voitele reunat kevyesti. Kaada vadelmatäyte pohjan päälle ja tasoita. Laita keskelle toinen kakkupohja ja paina kevyesti hieman täytteen sisään. Laita jääkaappin jähmettymään kinuskitäytteen teon ajaksi.

Tee seuraavaksi kinuskitäyte samaan tapaan. Vatkaa Flora Vispi paksuksi vaahdoksi. Lisää kinuskituorejuusto sekä 50 g vaniljatuorejuustoa. Vatkaa kunnolla sekaisin. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota parisen minuuttia. Lämmitä turvonnut liivateseos mikrossa n. 10-15 sekunnin ajan tai kunnes se sulaa kokonaan. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten täytteen joukkoon. Levitä täytettä ohut kerros kakkupohjan päälle ja reunoilla. Ripottele pinnalle punaherukoita makusi mukaan. Painele herukoita hieman pinnan alle. Kaada loput kinuskitäytteestä päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin jähmettymään ainakin 6 tunniksi.

Poista vuoan reunaosa. Tee suklaakuorrute pilkkomalla suklaa mikron kestävään kulhoon. Kaada päälle kerma. Kuumenna mikrossa, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Sekoita joukkoon glukoosisiirappi. Anna jäähtyä hetki. Levitä vielä juokseva suklaaseosta kakun päälle ja anna valua reunoilta alas. Laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi. Koristele vaikka macaronsseilla, vaahtokarkeilla, muilla karkeilla ja nonparelleilla.

Vinkki!
* Älä kumoa kakkupohjaa väärinpäin ennen kuin se on jäähtynyt täysin! Kuuma/lämmin pohja on sen verran höttöinen, että se saattaa painua kasaan, mikäli sen päälle laittaa painoa liian aikaisin.  Itse kippasin pohjan ajattelemattomasti pöydälle heti kun poistin vuoan reunaosat ja pohja alkoi samantein pullistella reunoilla. Pikainen kääntö takaisin, niin pohja oikeni suht hyvin. Jäähtymisen jälkeen pohja kestää paremmin käsittelyä ja on leikatessakin tukeva ja kestää siirrot hyvin. 

* Pohjaosia tulee kakkupohjasta 3. Käytin tähän kakkuun niistä kaksi; heti pohjalle yksi pohja ja toinen pohja ensimmäisen ja toisen täytteen väliin. Harmi, etten saanut otettua palakuvaa. Siinäpä hyvä syy tehdä tällainen itsellekin :)


2 kommenttia:

  1. Onpa ihana kakku! Kaunis! Ja nuo täytteet kuulostavat hyviltä, ihan pakko testata näitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Itseäni melkein hävetti laittaa tämä kakku tänne, kun tuo koristelu ei ollutkaan sellainen mitä päässäni kuvittelin. Mutta ei se niin paha taida ollakaan, nyt kun jälkikäteen sitä kuvien välityksellä katselee :) Kokeile ihmeessä täytteitä! Itse en kakkua maistellut, mutta sain viestiä, että ne olivat olleet ihania :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...