keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla


Suolattu kinuskikastike paahdetusta sokerista on ihan parasta kinuskia! Siinä sokeria keitellään kattilassa pienessä vesitilkassa, kunnes se saa kauniin pronssisen värin ja samalla mahtavan paahteisen maun. Joukkoon vielä pari ainetta ja aijjai jai, herkku on valmis! Tällä kertaa kinuskikastike päätyi näiden Vappuna nautittujen ylimääräisten donitsien päälle. Voi nams, näitä olisin voinut napostella enemmänkin. Tai niin taisin tehdäkin..


Ajatuksena oli keitellä tuo ihastuttava kinuskikastike sen verran paksuksi, että siitä saisi donitsien päälle kauniin kerroksen. Kiirehdin keittämisen kanssa hieman ja se jäikin hieman liian löysäksi, jolloin tuo herkkukuorrute tuppasi valumaan donitsin päältä pois pikku hiljaa. Ja jäihän se vähän liian tahmeaksikin. Hieman pidemmällä keittoajalla se olisi pysynyt donitsien päällä nätimmin ja samalla sitä olisi ollut paksumpi kerros. Mutta olihan se silti ihan sairaan hyvää. Sokerin ruskistaminen tuo kinuskiin aivan mielettömän herkullisen maun. Ripaus tai pari suolaa korostaa paahteista makua entisestään, samalla kun taittaa liiallista makeutta. Aivan nappikuorrutus makunsa puolesta. Siis ihan älyttömän hyvä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!



Donitsit valmistuivat tälläkin kertaa uunissa sillä blogistakin löytyvällä maailman parhaalla donitsiohjeella. Mitäpä sitä hyvää ohjetta suotta vaihtaisi :)



Tässäpä tämä herkkuohje. Vaikka Vappu menikin jos, niin näillähän voi herkutella vaikka missä muissakin juhlissa :P

Donitsit suolatulla paahdetulla kinuskilla


Kinuskin aineet:
2.5 dl sokeria
4 rkl vettä
2.5 dl Flora Kuohua (tai kuohukermaa)
muutama rouhaisu merisuolamyllystä (tai maun mukaan muuta suolaa)

Lisäksi:
Sormisuolaa
Strösseleitä

Ohje:
Tee 1 annos maailman parasta donitsitaikinaa ja paista se ohjeen mukaan donitsipellillä (tai muffinssivuoan koloissa). HUOM! Kaneli-sokerikuorrute siis jätetään pois ja valmiit donitsit vain voidellaan kevyesti sulatetulla voilla ja annetaan jäähtyä.
Tee seuraavaksi kinuskikastike. Huom! Kinuskin kuvallisia ohjeita löytyy Suolattu kinuskikastike paahdetusta sokerista -postauksesta! Tässä vain sanallisessa muodossa.

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi.

Lämmitä vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri sulaa eli kunnes liemi on kirkasta. Tähän kuuluu aikaa noin 5 minuuttia levyn lämpötilasta ja kattilan koosta riippuen. Älä sekoita seosta tässä vaiheessa, sillä silloin sokeri kiteytyy helposti.

Kun sokeri on kunnolla sulanut, laita levy hieman kuumemmalle ja keitä seosta, kunnes se ruskistuu hieman eli on kauniin pronssinruskea (itselläni tähän meni aikaa n. 8 minuuttia). Älä sekoittele vielä ruskistumista odotellessakaan. Sokeria kannattaa vahtia melko tarkasti, sillä rusehtuminen tapahtuu todella nopeasti sen jälkeen kun ensimmäiset merkit on näkyvissä.

Kun sokeri on kauniin värinen, voit ottaa lusikan käteen ja laittaa sen kattilaan. Kaada joukkoon pikku hiljaa jatkuvasti sekoittaen kuohukermaa. Kun alat kaatamaan kermaa, seos hieman kuohahtaa, mutta jatka kerman kaatamista samalla sekoittaen.

Jos kaadat liian nopeasti, kinuski voi kokkaroitua, mutta jatka vaan hämmentämistä, kunnes sokeriklöntti liukenee. Jatka keittämistä, kunnes kinuski paksenee sen verran, että pysyy donitsien päällä valumatta. Testaa sopiva paksuus tiputtamalla nokare kinuskia kylmää vettä sisältävään mukiin. Jos kinuski jähmettyy kylmään veteen osuessaan, on se valmista. Jos se taas hajoaa veden sekaan, jatka vielä keittämistä.

Lisää lopuksi vielä suolaa makusi mukaan. Anna jäähtyä sen verran, että kinuski paksenee hieman. Kun koostumus on paksumpi, liruttele kinuskia donitsien päälle. Ripottele pinnalle vielä sormisuolaa, strösseleitä jne.. 

Vinkki:
* Jos et käytä kaikkea kastiketta kerralla, se säilyy jääkaapissa. Kastike jähmettyy hieman kylmetessään. Lämmitä kastike juoksevaksi ennen tarjoamista.

* Kinuskien kuorruttaminen kannattaa tehdä ritilän päällä, jonka alla on leivinpaperi. Tällöin ylimääräinen kinuski valuu leivinpaperin päälle, ja sen voi tarvittaessa käyttää sieltä uudestaan.

* Kastikkeen voi myös pakastaa. Pakastamisen jälkeen saat kastikkeet nopeasti käyttövalmiiksi lämmittämällä sitä mikrossa vähän aikaa kerrallaan, kunnes se on kokonaan sulanut.




2 kommenttia:

  1. Aaaah, nää on varmaan aivan törkeän hyviä. :P Suola ja makea on niin täydellinen makupari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olivat! Arvaa vain, oliko näistä vaikea pitää näppinsä erossa edes kuvaamisen ajan ;) Suola sopii kinuskiin (ja moneen muuhunkin makeaan) mielettömän hyvin, ihan parasta :P

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...