torstai 7. tammikuuta 2016

Helpot turkinpippuri- ja lakritsikeksit


Pussillinen turkinpippurirouhetta oli kummitellut kaapissa jo jonkin aikaa ja olin jo pitempään miettinyt niille käyttötarkoitusta. Kun päiväys vihdoin alkoi lähestyä, ensimmäisinä mieleen tulivat vaahtokarkit ja brownies. Tytär 5v kuitenkin halusi leipoa keksejä, joten päätin upottaa rouhetta niihin. Myös 2.5 vuotias päätti osallistua keksien leivontahetkeen. On se vain niin mukavaa, kun lapsetkin innostuvat leipomisesta :)


Taikina tehtiin liki samalla ohjeella kuin joskus muinoin kinuskikekseissäkin. Toiseen puoleen taikinaa laitettiin turkinpippurirouhetta ja toiseen puolikkaaseen lakritsijauhetta.


Molemmista kekseistä tuli aikas kivan makuisia. Lakritsikeksit olivat koostumukseltaan rapean sitkeitä. Niistä pystyi helposti haukkaamaan palasen, mutta tuntuma hampaissa oli aavistuksen sitkeähkö. Lakritsijauhe maistui niissä juuri sopivasti. Turkinpippuriversiot olivat huomattavasti sitkeämpää tavaraa. Kun niistä puraisi, ne rapsahtivat suussa, ja jäivät toffeemaisina pyörimään suuhun. Maku oli melko voimakkaan turkinpippurinen, ja se ehkä muistuttikin enemmän karkkia kuin keksiä. Hyviä kuitenkin molemmat :)


Helpot turkinpippuri- ja lakritsikeksit

n. 48 kpl

Taikina:
100 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
2 rkl tummaa (tai vaaleaa) siirappia
2.5 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
n. 4 rkl turkinpippurirouhetta
2.5 tl (urtekram) lakritsijauhetta

Ohje:
Vaahdota voi ja sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Lisää toiseen osaan turkinpippurirouhe ja toiseen lakritsijauhe. Sekoita vain sen verran, että aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet.

Jaa taikinat vielä kahteen osaan. Pyörittele kukin osa (4 kpl) n. 30 cm pituisiksi tangoiksi ja laita pellille leivinpaperin päälle (vasemman puoleinen kuva alla). Litistä tankoja hieman (keskimmäinen kuva). Jätä tankojen väliin kunnon raot, sillä pötköt leviävät kypsyessään melkoisesti (oikean puoleinen kuva alhaalla). Turkinpippurikeksit leviävät enemmän kuin lakuversiot. 


 Paista 175 asteessa n. 12 minuuttia, kunnes keksit ovat laskeutuneet. (Siinä vaiheessa kun otin keksit pois uunista, turkinpippurikeksit kuplivat kauttaaltaan pienillä kuplilla ja saivat ehkä aavistuksen väriä reunoihin. Lakritsijauhetta sisältävät keksit laskeutuivat ja alkoivat tuntua sormin koitettuna reunoilta kiinteältä.) Leikkaa heti pian, vielä kuumina vinottain. Sain yhdestä pötköstä n. 12 valmista keksiä.



Anna jäähtyä kokonaan.



2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...