lauantai 25. heinäkuuta 2015

Rippikakut tytölle ja pohdintaa valkosuklaamassan riittävyydestä



Sain pyynnön tehdä 15-vuotiaalle tytölle rippijuhliin muutaman kakun alkukuusta. Kakkujen tilaaja kertoi juhlien väriteemana olevan vaaleanpunainen ja valkoinen ja nuo samat värit ajateltiin laittaa myös kakkuun. Koristelun suhteen sain muuten vapaat kädet. Alunperin suunnitelmissani oli tehdä jotain tytön jumppaharrastukseen liittyvää, mutta helle teki temppunsa ja muotoilumassa+sokerimassaseos tarttui alustaan ja sormiin ja marsipaaniveitseen ja, noh, joka paikkaan, eikä koristeiden teosta tullut mitään. Päätin lopulta suorittaa koristelun vähän simppelimmin ja tehdä hieman kukkia ja ristin muotoisen korun, jotka sai helposti muotoiltua ilman, että piteli massoja sen enempää lämpimissä käsissä. Kakkuun tuli suosituksestani mielettömän mehevä suklaakakkupohja sekä raikas, sitruunainen mansikkamousse. Kuorrutus oli tuttua ja turvallista valkosuklaamassaa. Kakkupohja ja täytteet olivat kokonaan laktoosittomat. Valkosuklaata sen sijaan ei saa laktoosittomana, joten kuorrutuksessa oli tuota vatsankipristelijää ;) Mutta siis sillä yhdistelmällä mentiin.


Sain kauppareissulla (siis silloin kun olin ostamassa tarvikkeita kakkuihin), päähäni kokeilla turkkilaisen jogurtin käyttämistä tuossa ihanan mehevässä suklaakakkupohjassa ja myös täytteessä. Kokosin itselleni makutestiä varten pienen annoksen ylijääneestä moussetipasta sekä kakkupohjista leikatuista "kansista". Sen verran pääsin maistelemaan yhdistelmää, että totesin jogurtin toimivan äärettömän hyvin molempiin! Melkein jopa paremmin, kuin tätä ennen käyttämäni ranskankerma. Tai sitten myös uunilla oli osuutensa, ja pohja kypsyi juuri passelisti ja siitä tuli extra-mehevä. En ollut ainut, kuka tykkäsi kakun makumaailmasta, sillä juhlien jälkeen sain ihanan viestin, jossa kerrottiin kakkujen olleen "Juhlapäivän kruunu, kauniita, makuelämys, täydellistä". :D:D :D Pahoittelen hymiöiden suurta määrää, mutta voiko tuollaisesta kommentista tätä iloisemmaksi tulla :D


Itse taitaa aina katsoa tuotoksiaan eri silmällä kuin muut eli aivan liian tarkkaan. Itseäni harmittaa kakuissa yksi juttu. Nimittäin tuo vaaleanpunainen pinta. Tai oikeastaan harmahtavan pinkki kuorrutus. Sprayasin kakun päälle hieman hopean väristä helmiäistä, sillä pinkki oli loppunut vähän muutama päivä sitten tekemäni 80-vuotiskakun kohdalla. Ajatus oli laittaa helmiäistä vain sen verran, että kakun pintaan tulee vain hieman kiiltoa. Mutta mutta.. Mulla oli uudehko spraypullo käytössä, ja sieltähän sitä tavaraa tuli sellaisella paineella, että ensimmäisen sprayattavan kakun reunusta oli sekunnin murto-osassa hopeinen. Tuon takia koko kakku oli pakko värjätä saman väriseksi. Seuraavassa kakussa olin ottanut opikseni, eikä siinä ole noin suurta harmautta. Kolmas sitten säilyikin jo aika pinkkinä. Tällaista pientä epäonnea tällä kertaa :)


No mutte pidemmittä puheitta, tässä tarkempi ohje :)

Rippikakut tytölle

3 kpl

Pohjat:
1-kertainen annos mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa 22cm ja 24cm vuokiin
1.33-kertainen annos mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa 26.5 cm vuokaan

Täytteenä (täyte kaikkiin kakkuihin):
9 dl vispikermaa
500 g kreikkalaista jogurttia
600 g maustamatonta tuorejuustoa
1050 g mansikoita soseutettuna
n. 2.5 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
10.5 tl liivatejauhetta
12 rkl sitruunan mehua
2 isohkon sitruunan raastettua kuorta

Kuorrutus:
Itse tehtyä valkosuklaamassaa (Tein massan 1100 grammasta valkosuklaata. 800 grammaakin olisi riittänyt kaikkiin kolmeen kakkuun) 
Wiltonin valkoista väriainetta
Rose-väristä pastaväriä

Koristeet:
Kukat ja risti sokerimassan ja kaulintamassan sekoitusta
Helminauha kaulintamassaa
Metallin väristä kimalletomuväriä kaulakoruun

Ohje:
Tee mehevät suklaakakkupohjat valmiiksi edellisenä päivänä.

Kun kakkupohjat ovat jäähtynyt kokonaan, tee täyte. Hurauta mansikat soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella. Vatkaa kermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, jogurtti ja lisää sokeria. Sekoita joukkoon myös mansikkasose. Pese sitruunoiden kuoret huolella. Raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitruunoista mehut talteen. Sekoita liivatejauhe ja sitruunan mehu keskenään. Anna liivateseoksen turvota n. 3 minuuttia. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 10 sekunnin pätkissä, kunnes se sulaa kokonaan. Tähän menee aikaa mikron tehoista riippuen n. 25-40 sekuntia.

Lisää sitruunan kuoriraaste mansikka-kermavaahdon joukkoon. Kaada liivateseos joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Täytä kakku ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti ennen kuorruttamista. Tee valkosuklaamassa päivää ennen kuorruttamista valmiiksi.

 Kuorruta kakku valkosuklaamassalla. Kaulitse valkosuklaamassa ohuehkoksi, kakkua isommaksi levyksi. Nosta kakun päälle ja painele reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois, mutta jätä parisen senttiä alareunaan jäljelle. Tasoita päällinen ja silitä reunat kunnolla. Siisti reunat vielä kunnolla.

Koristele kukkasin ja tee päälle risti-kaulakoru. Sivele siveltimellä kukkien pintaan valkoista kimalletomuväriä ja ristin pintaan metallinhohtoista väriä.

Vinkki:
* Kakkujen teosta ei tullut kiireessä otettua kuvia, mutta lääkärintakki-kakkujen välivaiheista näkee minkänäköiset pohjat ja täyteet olivat kuorrutteiden alla :)


Ja lopuksi vielä hieman pohdintaa valkosuklaamassasta. Valkosuklaamassan riittoisuuden tuotti hieman päänvaivaa, sillä kyseessä oli 3 kakkua yhden sijasta. Yhteen kakkuun massa on suht helppo arvioida. Esim. 28 cm kakkuun teen massan, jossa on 600 g valkosuklaata. Tällöin voin olla varma, että sitä riittää kuorruttamiseen hyvin, ja saan reunat siloiteltua siististi. Massaa ei kuitenkaan jää yli mitään ihan hirveitä määriä, vaan vain sen verran, että sen voi hukuttaa helposti vaikkapa johonkin pienempään kakkuun tai isomman kakun päälle + ehkä reunoille joskus myöhemmin. Mutta nyt kun kyseessä olikin kolme kakkua, oli arvioiminen hankalampaa, sillä en halunnut, että massaa jäisi kaikista kolmesta kakusta yli liikaa = hukkuisin ylijäämämassaan. 

Kaivoin siis laskukoneen esille ja yritin arvioidan massan riittoisuuden seuraavasti: 22 cm kakkuun teen yleensä massan 400 grammasta valkosuklaata. Kuorruttamiseen massaa kuluu ehkä puolet eli karkeasti ottaen 200 g valkosuklaan edestä (tuo toinen puoli on sitä "pakollista" ylimääräistä, joka jää kakun reunojen ulkopuolelle ja jonka avulla reunat saa sileäksi). Samalla tavalla ajateltuna 24 cm kakkuun massaa menee n. 250 g valkosuklaan edestä ja 26 cm kakkuun n. reilun 350 g edestä. Eli valkosuklaata menisi yhteensä kaikkiin kakkuihin vajaa 800 g. Tähän päälle tulee vielä se ylimääräinen osa kuorrutteesta, jotta kakun saa siististi tasattua. Tähän varasin valkosuklaata vielä ylimääräiset n. 300 g. Eli yhteensä 1100g. Kauhia satsi muuten, huih! No mutta eipä sitä kaikkea tullut kuitenkaan käytettyä, vaan massaa jäi kuorruttamisen jälkeen jäljelle reilut kolmannes eli reippaasti vähempikin määrä olisi riittänyt.

Ja eipä sitä suklaista kuorrutetta pelkästään syödä. Ja tuostakin riitti kolmeen kakkuun ja 60 henkilölle eli ei montaa grammaa per syöjä :)


Ja nyt painun takaisin maalipurkkien ja pensselien ääreen saamaan lisää väriä hiuksiini ja sormiini ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...