tiistai 7. heinäkuuta 2015

Pannupulla, peltipulla, helppo pulla.. (munaton)



Postasin jokin aika sitten ohjeen helppotekoiseen peltipullaan, jossa taikinan ei välttämättä tarvitse vaivata lainkaan ja taikinaa kohotetaan vain kertaalleen. Vaikka pullataikina usein onnistuu myös munattomana, tuossa ohjeessa olin käyttänyt kananmunaa. Jääkaapista löytyi sopivasti hiivaa, joten aloin leipomaan testimielessä munatonta pullaa. Kun olin saanut pullataikinan pellille, aloin kuumeisesti miettiä mimtä laittaisin päälle. Sen viikkoinen kauppareissu oli vielä tekemättä, joten arvatenkaan kaapissa ei ollut mitään sopivan tuntuista täytettä. Lopulta pullasta tuli melko peruspulla vaniljakreemitäytteellä. Päälle ripottelin loppupussin hasselpähkinärouhetta ja raesokeria.


Totesin, että tällainenkin pulla onnistuu tosi hyvin munattomana. Valmis pulla oli ehkä aavistuksen tintumpi kuin munaa sisältävä peltipulla. Tai mistä sitä tietää vaikka jokin muu selittämätön asia olisi ollut tuon tiivimmän rakenteen syypää. Ehkä johtui kuun asennosta, tai vehnäjauhojen liiallista määrästa apukokin auttaessa laskemisessa "..kolme, neljä, viisi, seittämän, kuusi..", tai paistoajan venymisestä pari minuuttia aiottua pidemmäksi apukokin kaivatessa apua omiin leikkeihinsä.. Kivoja nuo apukokit joka tapauksessa :) Ja kyllähän tämä pulla kuitenkin tuli syötyä, vaikka olikin aika peruspullamaista.


Helppo peltipulla/pannupulla (munaton)

1 uunipellillinen (n. 40 x 35 cm) 

Aineet:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1.5 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
n. 11 dl vehnäjauhoja
125 g juoksevaa rasvaa 

Päälle lisäksi:
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl vettä
0.75 dl hasselpähkinäjauhetta
0.75 dl raesokeria

Pinnalle:
1 muna (kokonaan munattomien pullien voitelu vesi-siirappi-seoksella) 

Ohje:
 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri ja suola. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 10-15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita ensin yhteensä 10 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkaisosalla) voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 5-10 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon.

Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 45-60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa kevyesti sormella.
Tee kreemitäyte sillä välin, kun taikina kohoaa. Mittaa vaniljakreemijauhe ja vesi kulhoon. Vatkaa käsin pallovatkaimella sekaisin. Sekoittele kreemiä muutama kerta 5 minuutin ajan.

Kun pulla on noussut, painele siihen syviä "viivoja" kämmensyrjällä. Kolot umpeutuvat hyvin nousseessa taikinassa nopeasti, joten lusikoi viivoihin samantein reilusti. Voitele pullaosat munalla  (Jos haluat kokonaan munattomia pullia, voitele vesi-siirappi-seoksella). Ripottele pinnalle hasselpähkinärouhetta ja raesokeria.


Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen pitkittäin pitkon mallisiksi paloiksi. Leikkaa pala "pitkosta" ja nauti tuoreena vaikkapa kylmän maidon kanssa. 



 

Vinkki:
* Pulla on parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Palat ovat muhkeita, tosi pehmeitä. Palat kestävät hyvin myös pakastamisen ja ovat hyviä myös sulattamisen jälkeen.

* Tällä täyteohjeella tehty pulla on tosi miedon makuinen, eikä juurikaan eroa normipullasta. Jos haluat pullaan enemmän makua, töki kohoamisen jälkeen taikinalevyn pintaan reikiä sormella, laita koloihin nokare voita. Voitele pulla munalla ja ripottele pinnalle vielä raesokeria tai/ja mantelirouhetta. Tuloksena on vähän kuin voisilmäpullat :)


6 kommenttia:

  1. Onpas kiva pannupulla. Eilen juuri itsekin leivoin pannupullaa, kun piti nopeasti saada jotain kahvin kanssa. Päälle laitoin vain kanelia ja raesokeria, välillä laitan myös mantelia.:) En ole tajunnutkaan, että pannupullaankin voisi hyvin laittaa myös vaniljakreemiä päälle. Kiitos vinkistä! Olen aika hulluna vaniljakreemiin.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :) Itselleni ei taas tullut mieleenkään ripotella päälle kanelia ja raesokeria! Vaikka se onkin pullan perustäytteitä. :)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä! Noin saan hetkessä pullaa pöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan Kesäpäivä :) Tämä on kyllä tosi pikainen pullaversio, tekemiseen ei montaa hetkeä mene :) Kohoamiseen ehkä sitten hieman pidempään, mutta senkin ajan voi käyttää ihan muihin juttuihin :)

      Poista
  3. Oih, nämä pullat ovat heikkouteni! ;) Aivan tosi hyvä idea tämä ja niin herkullisen näköistä pullaa. Laitampa korvan taakse idean. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelinkin Leena, että olet "pullanaisia" ;) Tässäpä sulle tosi helppo ja nopsa ohje. Testailepas ihmeessä joskus :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...