maanantai 13. huhtikuuta 2015

Paahdetut myslipatukat


Sain päähäni testailla myslipatukoiden tekemistä. Patukat tosin jäivät hieman suunniteltua lyhyemmiksi ja niistä tuli patukoiden pikemminkin pätkiä. Patukoiden lyhyyteen on olemassa oikein pätevä syy ja siitä voi lukea lisää postauksen alaosasta :)

Välipalapatukoiden koostumus näyttää ulkoisesti rapealta, mutta oikeasti nämä olivat hieman sitkeitä. Sen verran sitkeitä, että useamman syötyäni sain leukapielet kipeiksi ;) Mutta kuka käski syödä niin monta.. Tytöt tuntuivat tykkäävän näistä, sillä pienempikin (reilu 2.5v) söi näitä hyvällä ruokahalulla pyytäen aina "littää, littää" :) 


Patukoiden perusta syntyi kaurahiutaiden lisäksi aprikooseista ja maapähkinävoista. Yllätyin, ettei maapähkinävoi antanut enempää makua, sillä sitä tuskin tunnisti näistä. Aprikoosit maistuivat paremmin, mutta hyvin hennosti nekin. Aprikoosit ja niiden soseuttaminen taisivat olla näiden hankalin ja eniten aikaa vievä vaihe. Käytin todella pehmeitä ja liki tuoreen oloisia kuivattuja aprikooseja, mutta niistä soseutettu tahna oli melko paksua ja olisi ehkä saanut olla inan löysempääkin. Aprikoosien tilalla voisi käyttää vaikkapa banaania. Tekeminenkin helpottuu samantein, kun ei tarvitse kaivaa esille soseuttamista varten mitään erikoisvehkeitä vaan muussaaminen onnistuu helposti haarukalla. Hmm. Pitääkin testailla. Sitten kun taas löytää hyvän raon :)


Patukoihin voi upottaa purutuntumaa tuomaan voi melkein mitä tahansa. Itse laitoin mm. saksanpähkinöitä ja seesaminsiemeniä.. Ja tietenkin suklaata! Sitä ilman ei näimmä voi tehdä mitään ;) Tosin suklaa ei maistunut lopputuloksessa juurikaan, joten joko sitä olisi pitänyt olla reilusti enemmän tai sitten se olisi voinut jättää suosiolla poiskin.


Patukat voi nautiskella myös ilman paistamista, "raakaversioina". Tällöin koostumus on kosteampi ja patukoissa olevat sattumat, elikkä pähkinät sun muut, huomaa paremmin. Huomasin muuten, että myslimassan maku hieman laimistui paistamisen aikana, joten tämä kannattaa ottaa huomioon maisteluvaiheessa. Tosin pähkinöiden maku hieman voimistui hieman niiden paahtuessa, mutta aprikoosit hieman menettivät aromiaan ja myös hunajan maku katosi jonnekin.

Näistä tuli sen verran kivoja välipaloja sekä itselle että tytöille, että vastaavanlaisia tulee tehtyä taatusti toistekin. Ja seuraavaksi ehkäpä sillä banaanilla :)


Paahdetut myslipatukat

Aineet perusmassaan:
6 dl kaurahiutaleita (mielellään isoja)
125 g kuivattuja aprikooseja (tai muita kuivattuja hedelmiä)
1.25 dl karkeaa maapähkinävoita
0.75 dl hunajaa
n. 1 tl sormisuolaa 

Lisäksi:
n. 1 dl (saksan)pähkinöitä pilkottuna
1/3 dl seesaminsiemeniä (tai lisää pähkinöitä)
1/3 dl pellavansiemeniä (tai lisää pähkinöitä)
reilu 1 dl tummaa (n. 50%) suklaata pienemmäksi rouhittuna

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
Soseuta aprikoosit ja ota esille myös muut perusmassaan kuuluvat aineet. 


Lisää kaurahiutaleiden joukkoon soseutetut aprikoosit, maapähkinävoi ja hunaja.



Lisää seokseen suola. Sormisuolan kiput ovat usein melko isoja, joten voit rikkoa niitä hieman pienemmiksi esimerkiksi lusikan tai mitan avulla.



Sekoita, kunnes ne ovat kunnolla sekoittuneet keskenään. Valitse, mitä muuta haluat patukoihin. Itse laitoin hieman suklaata, seesaminsiemeniä ja saksanpähkinöitä tuomaan purutuntumaa.. Seesaminsiemenistä tosin ei purutuntumaa paljon tullut, mutta makua ainakin.



Murustele saksanpähkinät käsien välissä tai rouhi veitsellä hieman pienemmiksi paloiksi. Lisää loput aineet kauraseokseen ja sekoita taas hyvin sekaisin. Maista!!! Lisää halutessasi jotain mausteita tai vaikkapa pähkinöitä. Katso ideat maustamiseen alempaa vinkki-kohdasta.

Painele seos leivinpaperoidun n. 20 x 30 cm vuoan pohjalle. Paista n. 25-30 minuuttia, kunnes reunat alkavat saamaan väriä.


Anna jäähtyä ennen patukoiksi leikkaamista. Säilytä hyvin suojattuna.


Vinkki:
* Patukoiden makua voi muunnella oman mieltymyksensä mukaiseksi. Tässä muuta vaihtoehto patukoihin lisättäväksi: kanelia, kardemummaa, inkivääriä, kuivattuja hedelmän tai marjan paloja, kaakaojauhetta,vaniljasokeria..

* Voit syödä patukat myös ilman paistamista. Tee taikinamassasta patukoita puristelemalla massaa käsien välissä. Jos massa on liian murumaista, eikä pysy kasassa, lisää hieman lisää maapähkinävoita tai makusi mukaan hunajaa.

* Patukat säilyvät huoneenlämmössä noin muutaman päivän ja pakkasessa useamman kuukauden.

Ja syy, miksi patukat olivat lyhyitä, löytyy alla olevasta kuvasta.


Kun nostin pellin uunista, napautin sen puolihuolimattomasti uunin sivustaan ja koko pelti romahti  lattialle. Lopputulos oli tämännäköistä. Osa levystä säästyi ehjänä ja leikkelin siitä nuo julkaisukelpoiset palat. Eivätpä nämäkään murut hukkaan menneet; tytöt (5v ja 2v) söivät näitä hyvillä mielin ja pyysivät aina vain lisää :)

4 kommenttia:

  1. En ole koskaan itse tehnyt myslipatukoita, mutta nämä näyttävät sen verran herkullisilta, että tekisi mieli testata :) Varsinkin raakaversio kiehtoo. Niihinhän pähkinät voisi paahtaa erikseen, jolloin niistä saisi makua enemmän irti. Minullakin tulee laitettua suklaata melkein jokaiseen leivonnaiseen. Eihän sille vaan voi mitään, kun se sopii joka paikkaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pähkinät saisivat vielä paremmin makua erikseen paahtamalla, näissä patukoissa pähkinöiden paahtuneisuus jäi hieman vaisuksi. Mutta hyviä olivat silti :) Kannatan kokeilemaan raakaversioita. Niissä kaikki maut tulevat paremmin esille. Innostuin näistä niin paljon, että testailin näitä vielä lisää, tällä kertaa banaanilla. Niistä vasta hyviä tulikin! Siitäkin huolimatta, ettei niissä ollut lainkaan suklaata joukossa ;) Laitan tarkemman ohjeen lähiaikoina blogiinkin :)

      Poista
  2. Onpa herkullisen kuuloisia!:) Tein muuten itsekin tällä viikolla myslipatukoita, en vaan laittanut ohjetta blogiin sillä haluan vielä vähän kehitellä sitä. Tässä ohjeessa onkin paljon lempijuttujani, joten tästä voisi poimia ideoita seuraavaan kertaan...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Heidi :) Tällaiset myslipatukat ovat kivan helppoja tehdä, ja niitä saa kivasti muutettua makunsa mukaiseksi. Ja ovat helppoja välipaloja vaikkapa repussa kuljetettavaksi. Kiva jos tästä ohjeesta on sulle hyötyä :) Toivottavasti onnistut ensi kerralla niin hyvin, että lopputulos päätyy blogiinkin. Tulen sitten katsomaan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...