lauantai 21. maaliskuuta 2015

Mureat suklaakeksit ilman kaakaojauhetta


Olipas vaikea keksiä kuvaavaa otsikkoa näille suklaakekseille. Nämä kun ovat rapeita, mureita ja kirjaimellisesti suussasulavia (siis sanasta sanaan sillä nämä suorastaan sulavat suuhun). Kun uunituoreesta keksistä haukkasi palasen, se rapsahti, mutta loput sulivat suoraan suuhun. Taikinaan ei tule lainkaan kaakaojauhetta, vaan maku ja väri saadaan sulatetusta suklaasta.


Sain ajatuksen näihin, kun kaivoin esille päiväysvanhan maitojauhepussukan, jota käytin jo aiemmin munattomaan suklaakakkuun. Tällä kertaa oli keksien vuoro. Usein suklaakekseihin suklaan maku saadaan kaakaojauheesta, mutta näihin tuli kaakaojauheen sijasta aitoa suklaata. Käytin 50%:sta suklaata, joka antoi miedon suklaisen maun. Tummempi, n.70% suklaa olisi sopinut näihin myös tosi kivasti tuoden lisäsuklaisuutta. Sitä sitten ensi kerralla :)


Keksien rakenne oli yllätys. Yleensä pidän kekseistä, joissa on rapea reuna ja sitkeä sisus (kuten ihanissa Subway-tyyppisissä suklaahippukekseissä). Nämä keksit sen sijaan eivät olleet lähelläkään sellaisia, vaan sen sijaan tosi mureita/höttöisiäkin eli sellaisia, jotka melkein hajosivat niitä koskettaessa. Siitä huolimatta rakenne oli loistava heti tuoreeltaan syötynä. Ne suorastaan sulivat suuhun. Tosin eräs toinen maistelija ei ollut aivan samaa mieltä, joten ehkäpä suun kosteudella on vaikutusta keksien sulavuuteen.. Seuraavana päivänä rakenne oli kovettunut ja ehkä jopa hieman jauhoinen, joten suosittelen ehdottomasti nauttimaan nämä heti niiden jäähdyttyä.


Usein keksitaikina maistuu paremmalle kuin valmiit keksit, mutta näissä olikin päinvastoin. Eli ei kannata heittää miedon makuista taikinaa roskiin, vaan paistaa ja sitten vasta maistaa :) Paistoaika kannattaa pitää lyhyehkönä, sillä liian pitkään paistetut maistuvat helpommin jauhoisilta, kuin vielä pehmeänä uunista pois otetut.


Rapeat ja mureat suklaakeksit suklaasta

25-30 kpl

Aineet:
125 g tummaa suklaata (laitoin 50%:sta)
175 g voita
1.25 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1.75 tl leivinjauhetta
1.75 dl maitojauhetta

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. 

Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 15-20 sekunnin jaksoissa välillä sekoitellen. Vaahdota voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös sulatettu suklaa. Lisää keskenään sekoitetut jauhot sekaan ja sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat.

Jaa taikina n. 25-30 yhtä suureen osaa ja muotoile palloiksi. Alla kuva palloiksi muotoilluista raaoista (vasen kuva) ja kypsistä (oikean puoleinen kuva) kekseistä.


Jos haluat, voi myös litistää pallot valmiiksi keksien muotoon. Alla kuva tällaisistä sekä raakana (vasen kuva) ja kypsänä (oikeanpuoleinen kuva).


Paista n. 12-13 minuuttia, kunnes keksien pinta tuntuu sormilla koittaen pehmeältä ja reunat kiinteiltä. Keksit kovettuvat jäähtyessään.

 Anna jäähtyä kokonaan. Keksit säilyy ilmatiiviissä rasiassa.

Vinkit:
* Taikinaan ei tule kaakaojauhetta ja suklaan maku tulee pelkästään suklaasta. Tämän takia maku on melko mieto 50%:lla suklaalla. Jos haluaa suklaisemman lopputuloksen, kannattaa käyttää väh. 70% suklaata.

* Huomaa, että litistettyjen pallojen paistoaika on lyhyempi kuin palloiksi jätettyjen taikinakasojen. Mikäli haluat kovempia keksejä, paista pari minuuttia pitempään.

* Keksit ovat parhaimmillaan tuoreena, heti jäähtymisen jälkeen nautittuna.




2 kommenttia:

  1. Naaam, nämä eivät voi olla mitään muuta kuin HYVIÄ!! Kun on ihan oikeaa suklaatakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin maistuivat, erityisesti vielä lämpiminä kun suklaa oikein suli suuhun :P En malttanut pitää näppejäni erossa tästä ohjeesta, vaan muokkasin sitä vielä hieman ja kekseistä tuli vieläkin parempia :) Ohje tulossa lähiaikoina :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...