keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Herkullinen puolukka-kinuskikakku valkosuklaisella pohjalla



Sain pyynnön tehdä työpaikallamme vietettävään juhlatilaisuuteen kaksi kakkua. Kakkuiksi haluttiin jotain juhlasankarin näköistä, eli rentoa ja rouheesti koristeltuja kakkukasoja. Eipä sillä, että sankari mikään kasa olisi ;) Termillä oli tarkoitus ajatella enemmänkin rentoutta ja tietynlaista huolettomuutta. Kakun ulkonäköön saatiin hieman viitettä aiemmin tekemästäni pähkinä-suklaakakusta, jossa suklaaraidat muuttuivat kinuskiksi ja pähkinöistä tuli puolukoita. Tästä tuli tosi tosi hyvää! Pehmeä, kostea, miedonmakuinen vaniljainen pohja yhdessä makeahkon kinuskimoussen ja kirpeiden puolukoiden kera, suorastaan täydellistä! :) Vaikka leivonnaiset saavat töissä yleensäkin hyvän vastaanoton, tämä oli selkeästi todella pidetty ja sai kehuja enemmän kuin aikoihin :D


Toinen kakuista oli iso "pääkakku" ja toinen pikkukakku. Tuo pienempi on yllä olevassa kuvassa :)

Koska reunat jäivät paljaiksi, kakkupohjaksi halusin jotain kosteaa, joka ei liian helpolla kuivuisi reunoilta. Päädyinkin kokeilemaan, miten mielettömän mehevä suklaakakkupohja muuntautuu valkosuklaiseksi versioksi. Pohja oli todella onnistunut maun ja rakenteenkin puolesta (makeaa, todella kosteaa, mehevää, suht tiivistä), mutta jatkossa ehkä paistaisin sen useammassa vuoassa yhden sijaan. Näin pohjasta tulisi hieman ilmavampi. Mutta eipä tuo tiiviys tosiaan näissä kakuissa tosiaankaan haitannut, vaan se vähän kuin kuului asiaan. Tuo iso pohja kuitenkin leikkaantui nätisti ja se kesti siirtämiset hajoamatta.

Niin ja suosittelen paistamista useammassa vuoassa myös siksi, ettei keittiön tulvisi myöskään mahdollisia hajuhaittoja. Yhdessä vuoassa paistettu pohja nimittäin kypsyy hieman eritavalla kuin useammassa erässä. Tässä isossa vuoassa paistettu kakkupohja nimittäin tuoksui (kröhöm, vai pikemminkin haisi) uunista otettaessa munalle ja pannarille. Tytärkin tuli innoissaan keittiöön huutamaan "jee, pannaria" :) Onneksi valmiissa kakussa tuota ei maistanut eikä haistanut.


Ja huh huh mitä kuvia! En ole vieläkään saanut hankittua laitteita sisäkuvaukseen, ja kun kerran luonnonvaloakaan ei kuvaushetkellä ollut juurikaan saatavilla, nyt mentiin kuvauksissa yhdellä salamalla ja yhdellä loisteputkella (ja tietenkin eri sävyisillä, jolloin värimaailma on vähän hassu :) ). Toivottavasti näistä silti näkee, tai ainakin pystyy kuvittelemaan, kuinka herkullisia kasoja ovat ;D

Ohje on melko pitkä, mutta kakun tekeminen ei kuitenkaan ole hankalaa eikä kovin aikaa vievääkään. Varsinkaan jos pohjan tekee jo edellisenä päivänä valmiiksi ennen täyttöä. Ehdottomasti tekemisen arvoista!


Puolukka-kinuskikakut valkosuklaakakkupohjalla

26 cm (n. 22 hlön) kakut, pienempi 16 cm (n. 8 hlön) kakut

Mehevä valkosuklaakakkupohja

26 cm irtopohjavuokaan 1 annos, 16 cm vuokaan 1/2 annos alla olevista määristä:

Aineet:

165 g leivinmargariinia
65 g valkosuklaata sulatettuna
1 1/3 dl rypsiöljyä
2 2/3 dl vettä
2 dl ranskankermaa
4 munaa
2 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/3 tl soodaa
0.5 tl suolaa
  2 rkl vaniljasokeria

Kinuski-puolukkatäyte

Täytteestä riittää sekä 26 cm että 16cm vuokiin. Isompaan meni n. 2/3 ja pienempään n. 1/3.
Kinuski täytteeseen ja koristeluun:
7 dl kuohukermaa
7 dl fariinisokeria
+ n. 0.75-1 dl kuohukermaa

Mousseosaan lisäksi:
7.5 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
7.5 tl liivatejauhetta
7.5 rkl vettä
n. 9 dl jäisiä puolukoita
+ pinnalle n. 1.5-2 dl puolukoita

Ohje:
 Tee ensin kakkupohjat. Isoon 26 cm vuokaan riittää 1 annos taikinaa. Pienempään 16 cm kakkuun puolikas annos.

Aloita pohjan tekeminen sulattamalla voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa suotta. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Paista uunin keskitasolla isoa 26 cm vuoan kakkupohjaa 165 asteessa n. 45 minuuttia ja 16 cm vuoan kakkupohjaa 170 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle tarvittaessa folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen yhtä suureen osaan.

Valmitele kinuski sekä täytettä että koristelua varten. Laita kattilaan 7 dl kuohukermaa ja fariinisokeri Keitä noin 15 minuuttia reilusti kiehuttaen ja ota kattila pois levyltä.

Ota koristelua varten kinuskikastikkeesta 1.5 dl toiseen, pieneen kattilaan. Jatka tuon pienen määrän keittämistä n. 10 minuuttia, tai kunnes se saamaan väriä ja on melko tumman ruskeaa. Varo polttamasta pohjaan. Seos on aika paksun oloista valmiina. Sekoita joukkoon noin 0.75 dl kuohukermaa, tai kunnes seoksesta tulee sopivan paksuinen. Voit testata paksuutta tiputtamalla hieman kastiketta kylmälle lautaselle. Jos se jähmettyy samantein, on seos liian paksu. Sen sijaan seos on liian löysää, josse ei jähmety lainkaan, vaan pysyy juoksevana kunnolla jäähdyttyäänkin. Liian löysän kinuskin saa paksummaksi, kun keittää sitä tarpeellisen määrän lisää.

Jäähdytä molemmat kinuskit esimerkiksi kylmää vettä sisältävässä altaassa kylmiksi ja laita vielä jääkaappiin yöksi.

Kun kinuski on jäähtynyt, vatkaa isompi määrä kinuskia vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa 7.5 dl kuohukermaa vaahdoksi. Varaa kerman vatkaamiseen ISO kulho, sillä täytettä tulee todella paljon. Itselläni ei meinannut edes yleiskoneen kulho riittää ;) Vatkaa kerman joukkoon notkistettu tuorejuusto. Vatkaa joukkoon myös vaahdoksi vatkattu kinuski.

Sekoita liivatejauhe veteen. Anna turvota. Kun seos on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa 15-20 sekuntia kerrallaan välillä sekoitellen, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Lisää liivateseos ohuena nauhana kinuski-kermavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Jos käytät pakastepuolukoita, täyte jähmettyy paljon siinä vaiheessa, kun lisäät puolukat sen joukkoon. Tässä on se hyvä puoli, että täyte on valmiiksi sen verran kiinteää, että levitys ilman reunoja onnistuu hienosti. Jos käytät tuoreita puolukoita, täyte on luultavasti melko löysää eikä pysy kakun välissä hyvin. Tällöin voit

Nosta yksi pohjapala tarjoilulautaselle. Levitä päälle reilusti kinuski-puolukkatäytettä niin, että täyte ei yletä aivan reunoille asti vielä tässä vaiheessa. Nosta päälle toinen pohjapala ja paina kevyesti tasaiseksi. Voit painella sen verran, että täyte alkaa hieman pilkottaa reunoilta. Lisää toiseen väliin täytettä, levitä, mutta ei taaskaan aivan reunoja myöten. Lisää viiminen kakkupohja, paina tasaiseksi ja levitä päälle loput täytteestä.

Koristele kakku ripottelemalla pintaan vielä lisää puolukoita. Ota koristelua varten tekemäsi kinuski nyt esille ja valuta siitä raitoja kakun pintaan lusikan avulla. Jos kinuski on kovin jäykkää, eikä suostu valumaan lusikasta pois, sekoita joukkoon kuohukermaa vähän (n. 1 rkl) kerrallaan, kunnes seos on sopivan paksuista. Älä suottas löysennä liikaa, sillä liian löysä kinuski ei pysy kakun päällä kauniina raitoina.

Noih, nyt on kakku valmis nautittavaksi! :D

 
Vinkki:
* Uunit ovat tehoiltaan kovin erilaisia, joten koita kakun kypsyys tikulla jo ennen ajan täyttymistä. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa.

* Kakkupohja ja täytteen kinuski kannattaa valmistella vuorokautta ennen kakun täyttämistä.

* Jos koristelet kakun pakastepuolukoilla, ne saattavat sulaessaan värjätä hieman täytettä. Jos haluat välttää värin leviämisen, tee koristelu mahdollisimman lähellä tarjoilua, mutta kuitenkin niin, että puolukat ehtivät juuri sulamaan. Itse jouduin koristelemaan edellisenä iltana ja puolukat olivat hieman sotanneet pintaa. Tilaisuus, sankari ja kakku kuitenkin olivat niin rentoja, että eipä tuo onneksi haitannut :)


Eipä kinuski aivan noin vihertävää ollut, mitä kuvissa näyttää :) Mutta kakku oli ihanaa, kerrassaan! :)

2 kommenttia:

  1. Tämä näyttää hyvältä! Tuo valkosuklainen mehevä pohjakin kuulostaa herkulliselta ja hyvä tietää, että sellainen on olemassa. Se sinun mehevä suklaakakkupohja on tulossa veljen pojan synttärikakkuun viikonloppuna. Toivottavasti onnistuu taas yhtä hyvin kuin viimeksi! :)
    Tuosta kuvauksesta on sen verran sanottava, että osta ihmeessä kameralle jalusta! Gigantissa maksavat jotain 29€ ja hyöty on suuri! Mies osti sellaisen mulle jouluna ja oli huudettava hänetkin paikalle katsomaan kuinka kuvat itsestään muuttuivat valoisammiksi! ;) Kamerasta katsottuna oli selvästi tulossa pimeä kuva, mutta jalustan ansiosta aukko on kauemmin auki niin kuvasta tulee valoisa. Kuin taikaiskusta! ;D Tilaa vaan vie tuokin hökötys vaikka pieneksi kasattuna on pieni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Tuo pohja oli hyvä jo tällaisenaan, mutta suunnitelmissa on viilata siitä vieläkin parempi jossain vaiheessa (eli sitten kun vain ehtii) :) Kiva, että se suklainen pohja tulee taas käyttöön. Se on kyllä ihan lempparipohja itselläni, tekisi mieli käyttää sitä jokaisessa kakussa, muffinissa, kahvikakuissa.. ;)
      Heh, mulla muuten on jalusta tuolla kaapissa.. :) Kokeilin sitä joskus kesällä maisemakuvauksessakin. Totesin, että jos aion käyttää sitä, tarvitsisin myös jonkun langattoman laukaisimen, sillä aina kun painoin kameran napista, niin kamera ja jalusta tärähtivät sen verran, ettei kuvasta tullut kovinkaan tarkka.. Ja yleensä mulla on kuvaamistilanteessa niin kiire, että se jalustaan laittaminenkin tuntuu liikaa aikaa vievältä toimelta, sillä ainakaan näillä näpeillä en onnistunut ruuvvaamaan sitä kovin äkkiä kiinni. Mutta oli tosi hyvä idea! Pitää vain harjoitella sitä kiinnittämistä joskus ajan kanssa ja hankkia sellainen langaton ja johdollinen laukaisin.. Onneksi kevät lähestyy ja päivät alkaa pian jo valostumaan, niin saa ihan rauhassa luonnonvalossakin kuvailla :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...