lauantai 16. elokuuta 2014

Rahkapullataikina (munaton)



Innostuin jokin aika sitten testailemaan erilaisia pullia sekä pullataikinoiden että täytteitä osalta. Huomasin, että vaikka pullat ovat suht kevyitä herkuteltavia muutenkin, hyvän pullataikinan ei välttämättä tarvitse sisältää rasvaa sitäkään määrää, mitä niihin yleensä laitetaan. Osa rasvasta voidaan korvata maitorahkalla, joka tekee pullista kevyempiä ja tuo pullaan myös aivan ihanaa pehmeyttä. Maukkaita pullia saa siis myös vähemmällä rasvamäärällä. Tällä rahkapullataikinasta tehdyt pullat olivat todella pehmoisia! Eikä maussa muutenkaan ole valittamisa.

Tämä rahkapullataikina on myös munaton, mutta siitä huolimatta erittäin helposti kaulittavissa. Ehkä pullat ovat munattomuudesta johtuen vieläkin pehmeämpiä. Taikinaohjeen löysin Myrkynkeittäjän blogista täältä, kiitos! Kehut olivat sitä luokkaa, että pakko oli itsekin kokeilla. Lopputuloksena oli juuri kehun kaltaisia pehmoisia pullia. Tein tällä ohjeella muutamia erilaisia pullia. Niiden ohje tulossa piakkoin :)

Rahkapullataikina (munaton)

Aineet:
50 g tuorehiivaa
4 dl kevyt maitoa
50 g voita
250 g maitorahkaa
2 tl suolaa
1.5 dl (ruokokide)sokeria
1 rkl kardemummaa
n. 11-12 dl vehnäjauhoja

Ohje:
Sulata voi, sekoita joukkoon huoneenlämpöinen maito ja rahka. Lämmitä nestettä tarvittaessa, kunnes se on kädenlämpöistä. Murenna hiiva joukkoonja sekoita kunnes se on liuennut kokonaan.

Kaada neste (yleiskoneen) kulhoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen samalla taikinaa sekoittaen, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Lisää jauhoja mieluummin liian vähän kuin liikaa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna kohota lämpimässä paikassa (esim. laita kulho mikroon tai lämmintä vettä sisältävään altaaseen) 40-60 min.  kaksinkertaiseksi.

Kohoamisen jälkeen kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja pyörittele tai kaulitse taikinasta haluamasi mallisia pullia tai pitkoja. Anna kohota toistamiseen. Voitele kohonneet pullat siirappi-maito- tai siirappi-vesi-seoksella tai pelkällä maidolla. Paista pikkupullia 225 asteessa koosta riippuen n. 8-10 minuuttia, isompia pitkoja 200 asteessa pitempään.

Vinkki:
* Kuten yleensäkin, on tästäkin taikinasta tehdyt pullat parhaimmillaan heti tuoreeltaan nautittuna. Ylimääräiset pullat kannattaa pakastaa samantein niiden jäähdyttyä.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ohje ja herkullisen näköisiä pullia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Oli kivasti erilainen ohje. Yllätyin myös siitä, että taikinaa oli niin helppo käsitellä, vaikka siinä ei ollut lainkaan munaa. Ja se pullien pehmeys, vau! ;D

      Poista
  2. Millä voitelit pullat?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Se olikin näimmä jäänyt pois. Näiden tekemisestä on sen verran aikaa, etten tosin ole 100%:n varma, mutta muistaakseni käytin juuri näiden pullien voiteluun siirappi-maito-seosta. Maidon joukkoon laitoin vain hiukan siirappia ja voitelin normaaliin tapaan toisen kohotuksen jälkeen juuri ennen paistamista. Toinen vaihtoehto on pelkkä maito. Kiitos vielä kysymyksestä :) Lisäänkin tuon voitelutiedon samantein ohjeeseen :)

      Poista
  3. Ompa kiinnostava ohje, tulen kokeilemaan! Pullaahan pitää saada syödä joka päivä, joten ei haittaa vaikka ne olisivat hieman vähemmän rasvaisia. Minulle riittäisi muutenkin aika vaatimaton pulla, kunhan siinä on kardemummaa. Aina plussaa jos maku on vielä hyvä. :D Olen käynyt välillä katselemassa herkkujasi kesänkin aikana, mutta olen ollut niin koomassa helteestä ja kaikesta, etten ole jaksanut kommentoida, vaikka mieli ois tehnytkin. Nyt kai alan heräillä, vaikka luulin jo että oma blogihomma jää. Jospa tästä vielä pingerretään mukaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepas ihmeessä! Ovat erittäin hyvä korvike "kunnon" pullalle. Itse pidin näistä melkein enemmän kuin normipullasta, olivat niin ihanan pehmoisia. Kardemummaa olla pitää! En ennen välittänyt kardemummmasta yhtään, mutta nykyään pulla ei maistu pullalta ilman sitä ;)

      Kesä oli helteineen niin tuskallinen, että itselläkin leivontatahti ja -tahto hiljeni vähäksi aikaa. Jotain tuli tehtyä, mutta suurin osa päivitetyistä jutuista oli alkukesän aikana tehtyjä juttuja. Nyt syksyllä puhaltaa taas uudet tuulet ja leipominen hieman hidastuu ja päivityksiäkin ehtii tekemään nykyistä harvemmin. Sitä se töihin paluu teettää, höh, ei enää ehdi harrastamaan kunnolla ;D

      Hienoa, jos ja kun vielä jaksat jatkaa leipomista. Blogissasikin on aina niin mukava piipahtaa :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...