keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Raparperitiramisu

Synttäritarjottavien kirjoittaminen jatkuu tällä raparperitiramisun ohjeella. Käytin pohjana vanhaa tuttua ohjetta, jonka olen vaatimattomasti nimennyt maailman parhaaksi tiramisuksi. Lisäsin vain joukkoon reilusti raparpereista keitettyä sosetta ja tein pari muuta pientä fiksausta.


Juhlahetkellä misussa maistui raparperi melko voimakkaasti, kirpeänä ja maut olivat muutenkin vielä hieman erillään. Parhaimmillaan misu olikin vasta seuraavana päivänä korkaamisesta eli kaksi päivää kokoamisesta. Raparperin hallitseva, kirpeä maku oli miedontunut ja sointui yhteen kahvin ja amaretton kanssa. Tosin kulhon pohjalla ei tässä vaiheessa ollut enää paljon jäljellä, joten voi olla että raparperisimmat kohdat oli jo aiemmin mussutettua. Joka tapauksessa kiva kokeilu, hyvin upposi. Jos tätä tulee joskus vielä tehtyä, niin laittaisin raparperia hieman vähemmän ja jättäisin amareton pois. Ja mascarponevaahtoon laittaisin yhteensä 3 dl sokeria, kuten alkuperäisessä ohjeessakin.


Käytin itsetehtyjä tiramisukeksejä, jotka olivat hieman ohuempia kuin kaupan versiot, mutta toimivat misussa aivan yhtä hyvin. Käytin keksien tekoon hieman eri ohjetta kuin aiemmissa kokeiluissa, mutta en ole ehtinyt laittamaan uutta ohjetta vielä blogiin. Tiramisukeksit II ohje on liki identtinen nyt käyttämäni ohjeen kanssa. Tähän toki käyvät yhtä hyvin kaupan valmiit Savoiardikeksit. Valmiista tiramisusta en huomannut mitkä keksit olivat kyseessä. Ainut ero tulee ehkä nesteenimemisessä. Ehkä ohuemmat omatekoiset keksit keräsivät raparinestettä hieman vähemmän kuin kaupan paksummat vastaavat. Kulhon pohjalle kertyi hieman raparperinestettä, mutta kaupan kekseillä näin ei ehkä kävisi. Vaikka eipä tuo neste oikeastaan mitään haitannut. Mutta jos haluaa vähentää raparperisoseen määrää, niin keksejäkin voi ehkä hieman vähentää. Ja jos haluaa vielä yksinkertaisemman version, jättää raparperit kokonaan pois ja syö tuon herkullisen mokan makuisen mascaponevaahdon sellaisenaan, nam nam ;) No mutta tässä ohje sellaisenaan kuin sen tein.

Raparperitiramisu 
 
Raparperikomponentti:
n. 500 g raparperin paloja
1.5 dl sokeria
2 rkl amarettoa 

Tiramisuvaahto:
6 munaa
2.5 dl sokeria
500g mascarponea
2 tl espresso-pikakahvijauhetta
n. 20 kpl (itsetehtyjä) Savoiardi-/lady fingers-keksejä (ohje kekseihin esim. täällä)

Koristeluun:
Tummaa kaakaojauhetta
Tuoreita mansikoita

Ohje:
Tee raparperikomponentti hyvissä ajoin valmiiksi, jotta se ehtii jäähtymään. Laita raparperin palat ja sokeri kattilaan. Lämmitä pikku hiljaa. Keitä, kunnes raparperit pehmenevät ja muussaantuvat täysin. Laita kattila jäähtymään vaikka kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa sokeria ja keltuaisia keskenään voimakkaasti valkoiseksi vaahdoksi. Lisää mascarpone sekä pikakahvijauhe. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään.

Laita kulhon pohjalla keksejä niin, että se peittyy. Kaada keksien päälle raparperikomponenttia (n. 1 rkl / keksi). Kaada päälle kerros mascarpone-munavaahtoa. Lado tämän jälkeen uusi keksikerros vaahdon päälle, lisää taas raparperia ja vaahtoa (ja jatka laittamalla vuorotellen vaahtoa, rapareria ja keksejä). Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa..

Laita jääkaappiin vähintään mielellään seuraavaan päivään. Ripottele päälle tummaa kaakaojauhetta ja koristele mansikoin ennen tarjoilua.

 

6 kommenttia:

  1. Maistuis kyllä mulle! Raparperiherkut ovat ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on niin ihana kesäherkku ja sopii todella moneen paikkaan! Mielestäni vaniljan/valkosuklaan ja mansikan kanssa parhaimmillaan, mutta maistuu yksinään tai vaikka tässä tiramisussakin. Nams!

      Poista
  2. Ai hitsit ku herkullisen näköstä, mullaki ois raparperiä pakkasesa... Tein vasta yhen piirakan ja se meni kyllä nii mönkään ku vaa voi ja sen lisäksi siitä tuli iha älytön närästys :D Nyt moon vähä arkana sen kansa, että mitä tekis...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne-64 :D No voih, harmin homma jos meni pieleen. Mutta eikös se saa leivontasormet kutisemaan entistä kovemmin? ;) Mä tykkään laittaa raparperia vähän sinne sun tänne. Näin kesäisin tulee tehtyä enemmän erilaisia piirakoita, kakkuja, hilloja, hillokkeita sekä pelkiltään ja mansikan kaverina.., ja talvella mun ja tyttöjen herkkua on raparperi-riisipuuro, nams! Tuo närästys on kyllä inhottavaa. Täällä sama vika ja hain juuri vähän droppia, että voi nauttia kesän herkuista vähän vapaammin :)

      Poista
  3. Nam, ihanan kesäinen variaatio! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä ja raparperit kuuluvat yhteen. On kiva kokeilla erilaisia raparperijuttuja normipiirakoiden lisäksi ja tämä oli aikas kivaa vaihtelua. Kiitos kommentistasi ssiiri :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...