perjantai 6. syyskuuta 2013

Rapeat kauralastut

Lapsena odotin aina pääseväni maistamaan äitini tekemää kauralastutaikinaa. Taikina itsessään oli paljon paljon parempaa kuin itse valmiit keksit :) Onhan se taikina edelleen ihanaa, mutta nykyään nämä kauralastut kuitenkin maistuvat uunista oton jälkeenkin, vaikka edelleenkin tulee useimmiten syötyä taikinaa enemmän kuin keksejä päätyy uuniin..

Leivoin näitä lastuja esikoiseni kanssa jokunen päivä sitten sadepäivän ratoksi. Hän näytti viihtyvän taikinakipon kanssa yhtä hyvin kuin itsekin aikoinaan :)




Lastut ovat ihanan rapeita, mutta samalla hieman sitkeitä ja ulkoa söpön pitsisiä :) Huomasin, etten ole laittanut tätä herkkukeksiohjetta vielä tänne, joten tässä se tulee. Ohje on munaton.

Edit: 1.8.2014 Korjasin keksien selvästi virheellisen määrän ja lisäsin muutaman vinkin kuvien kera.

Rapeat kauralastut

n. 60-70 isohkoa keksiä

Aineet:
150 g voita sulatettuna
0.5 dl tummaa siirappia
0.5 dl maitoa/kermaa
2 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1.25 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria

Ohje:
Sekoita siirappi ja maito hieman jäähtyneen voisulan joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään Sekoita kaikki aineet keskenään. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita taikinasta pieniä (reilu 1 tl-vajaa rkl) kasoja pelleille. Jätä kasoihin kunnon välit, sillä keksit leviävät paistuessaan yllättävän paljon.
 
Paista 175 asteessa kunnes kasat ovat laskeutuneet, näyttävät lituskaisilta pipareilta ja ovat saaneet hieman väriä reunoihin. Tähän menee aikaa keksien koosta ja taikinan kylmyydestä riippuen noin 9-12 minuuttia. Keksejä voi halutessaan muotoilla kuumina esimerkiksi antamalla niiden jäähtyä aaltoilevaksi taitetun leivinpaperin päällä.

Ulkonäkövinkki (lisätty 1.8.2014):
Keksien ulkonäköä pystyy säätelemään hieman sillä, kuinka lämpimänä taikinan paistaa. Jos muut taikinan aineet sekoittaa suht kuumaan voihin, on taikina melko juoksevaa. Tällaisesta löysästä taikinasta kekseistä tulee reikäisempiä. Alla kuvia tällaisesta taikinasta. Taikinan laitoin lusikalla nostelemalla hyvin harvaksiinsa. Kuvista näkee hyvin, kuinka paljon keksit leviävät, joten väli on hyvin tärkeä.
 

Jos haluaa vähemmän reikäisiä, hieman tasaisempia keksejä, kannattaa taikinan antaa jäähtyä ja kovettua kunnolla ja laittaa hetkeksi vaikka jääkaappiin. Itse koitin tehdä tällaisestä taikinasta samankokoisia kasoja kuin tuossa ylempänä olevasta lämpimästä taikinasta. Kuten alla olevasta lopputuloksesta huomaa, niistä tuli kuitenkin paljon isompia, miltei kaksinkertaisia. Annostelun tein samalla tavalla kuin ylempänä. Vaikka keksien välissä oli paljon tilaa, keksit levisivät paistuessaan paljon ja pari otti hieman toisiinsa kiinni. Nuo toisissaan kiinni olevan keksit saa irti leikkaamalla veitsellä heti kuumina. 


Vinkki II:
* Keksikasat siis leviävät uunissa tosi paljon ja jo pienestäkin taikinakasasta tulee helposti isot keksit. Jos haluat varmistaa minkä kokoisia kekseistä tulee ja paljonko ne leviävät, paista ensin esim. 4 keksin testierä. Eli laita 4 pientä taikinakasaa yhdelle pellille ja paista normaalisti. Lopputaikina voi rauhassa odottaa vuoroaan kulhossa koe-paistamisen ajan. Koepaiston jälkeen voi helposti pienentää tai suurentaa taikinakasojen kokoa, riippuen minkäkokoisia keksejä haluat. Ylempänä olevista kuvistakin saa varmaan aika hyvin osviittaa tästä. 

2 kommenttia:

  1. Vastavierailulla :) ja mitä ihania reseptejä täältä löytyikään! Helgan helppo omenapiirakka menee varmaankin kokeiluun.

    Serkkuni oli tehnyt kauralastuja missä oli siirappia ja ne oli tosiaan rapeita ulkoreunasta ja ihanan sitkeitä sitten keskeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina :) Helgan helppo omenapiirakka on tosi hyvää. Olen käyttänyt ohjetta todella paljon myös muiden marjojen ja hedelmien kanssa. Kannattaa vaan varoa, ettei paista liikaa, jotta piirakka pysyy ihanan mehevänä :)

      Innostuin näistä sitkeistä kauralastuista sen verran, että tein eilen hieman samantyyppisiä, hieman erilailla maustaen ja niistäkin tuli ihania. Päivitän ohjeen blogiin jossain vaiheessa :)

      Kiva kun kävit :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...