maanantai 2. syyskuuta 2013

Omena-juustokakku

Jokin aika sitten Hulluna Leivontaan-ohjelman Eric Lanlard leipoi omena-juustokakun. Kakku sisälsi digestivepohjan, karamellisoituja omenoita, juustotäytteen sekä päälle tuli lisäksi vielä omenasiivuja. Ohjelman nähtyäni mieleni teki tehdä sellainen. En kuitenkaan saanut reseptiä ylös, joten kehittelin mielessäni vastaanvanlaista ohjetta, josta löytyisi suht samat komponentit ja päätin nyt testata tuota ohjetta.









Lopputulos oli mielestäni onnistunut. Olisin kaivannut ehkä ainoastaan omenanmakua suoraan täytteeseen hieman enemmän, olihan kyseessä kuitenkin omenajuustokakku. Mutta eipä tämä huono ollut todellakaan näinkään :) Koko kakku tuhoutui seuraavan päivän aamuun mennessä kolmen ihmisen voimin.


Kuten blogiani enemmän seuranneet tietävät, pidän asioista, jotka voi tehdä nopeasti ja helposti lopputuloksen kuitenkaan kärsimättä. Lisäksi haluan kajota liki jokaiseen tekemääni ohjeeseen vielä uudestaan ja muokata niistä edes hieman. Jos siis tekisin kakun uudestaan (ja taatusti tulen tekemäänkin, kunhan ensin saan muita omenareseptejä testattua :) ), tekisin joitakin juttuja toisin. Eli karamellisoisin enemmän omenoita täyteeseen ja samalla jättäisin päällisen omenat kokonaan pois. Pinta oli kyllä aika nätti noilla omenan siivuilla, mutta niiden asettelu vei turhaan aikaa. Samalla saisi hieman enemmän omenan makua suoraan täytteeseen. Lisäksi keksipohjaa oli nyt myös reunoilla, mutta taputtelisin sen ainoastaan pohjalle. Samalla keksejä tulisi hieman vähemmän. Laittaisin myös vähemmän rasvaa suhteessa kekseihin. Tässä kuitenkin ohje miten tein kakun tällä kertaa.

Omena-juustokakku

n. 22 cm irtopohjavuokaan 

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g voita
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Karamellisoidut omenat:
1 dl tummaa ruokosokeria
50 g voita
5 pientä (n.350g) omenaa lohkottuna (tai tuplasti, jos jättää päällisen omenat pois)
1 tl kanelia
1 rkl vehnäjauhoja

Täyte:
600 g Philadelphiaa
250 g maitorahkaa
1 rkl sitruunan mehua
n.1-2 dl sokeria
3 munaa
1 rkl vaniljasokeria

Päälle:
n. 4 pientä omenaa siivutettuna
loraus sitruunan mehua
0.5 tl kanelia
1.5 rkl tummaa ruokosokeria

Pinnalle ennen tarjoilua:
tomusokeria

Ohje:
Tee pohja. Murskaa digestive-keksit ja lisää joukkoon sula voi, vaniljasokeria ja kaneli. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 175 asteessa n. 10 minuuttia.

Karamellisoi tällä välin omenan lohkot. Laita voi ja sokeri kattilaan. Keittele voita ja sokeria hetki miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on liuennut. Lisää omenan palat. Keittele hiljaksiinsa, kunnes omenat pehmenevät hieman (n. 7 min.). Ota kattila pois levyltä. Lisää lopuksi kaneli ja vehnäjauhot.

Tee täyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet sekaisin.  Älä kuitenkaan vatkaa, jottei täytteeseen tule ilmakuplia. Kaada n. 1 cm kerros täytettä esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sitten lusikalla karamellisoituja omenan paloja täytteen päälle (alla pikaisesti ottamani kuva omenatäytteen lisäyksen jälkeen). 


Kakun makeutta pystyy säätämään myös tässä kohtaa joko jättämällä osan karamellisointiliemestä kattilaan, jos haluaa hieman vähemmän makean lopputuloksen. Jos pitää oikein makeasta, voi kaiken liemen kauhoa kakun väliin. Lusikoi sen jälkeen loppu täytteestä omenoiden päälle. Siivuta vielä lisää omenaa, kasta ne nopeasti sitruunan mehussa ja lado täytteen päälle. Itse laitoin kuten alla olevassa kuvassa.


Mausta omenat vielä kanelilla ja sokerilla. Paista kakkua vielä n. 1h - 1 h 15 minuuttia. Kakku on valmis kun se on tutiseva keskeltä (ei kuitenkaan enää aaltoile). Kakku hyytyy jäähtyessään. Anna vetäytyä seuraavaan päivään jääkaapissa ja nauti!

EDIT: Vinkki:
* Kakun makeutta pystyy säätämään täytteeseen laitettavan sokerin määrällä, omenoiden happamuudella sekä sillä, paljonko omenoiden karamellisointilientä laittaa kakkuun. Jos käyttää makeahkoja omenoita, kannattaa täytteeseen laitettavan sokerin määrä pitää pienempänä kuin erittäin happamien omenoiden kanssa.



12 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä tosi ihanalta! Olen jo päättänyt, että en tee omenasta enää mitään, kun olen jo vähän kyllästynyt siihen, mutta silti heti mun teki tuota sinun kakkua mieli! ;D
    Omenia on paljon ja mehua teen vielä ainakin 20 litraa pakkaseen. Kauraomenapaistosta teen kyllä jossain vaiheessa jäätelön kaveriksi, mutta en ihan lähiaikoina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä onkin siitä hyvä ohje, että tästä voi huoletta jättää omenat pois! :) Tällöin kakun voi halutessaan tarjota vaikka jonkin kevyesti sokeroidun marjasoseen kera tai heittää suoraan taikinaan marjoja, vaikkapa mustikoita. Maistuu silti taatusti hyvälle :)

      Mäkin oon tehnyt aikalailla omenaherkkuja, mutta ihan vielä en ole päässyt kyllästymään. Vaihtelu virkistää. Teenkin paljon ihan erilaisia omenaherkkuja ja välillä väsään muitakin juttuja. Omppusoseita ja -hilloja löytyy nyt yhteensä varmaan 15 kiloa ja niitä en varmaan enempää enää jaksa tehdä. Niillä pitäisi pärjätä talven yli :) Ja jos kerran vielä tekis kauraomenapaistosta :)

      Poista
  2. Nam, tämä on varmasti aivan ihanaa! Kuulostaa ja todellakin näyttää siltä. Täytyy itsekin alkaa noita omenoita tuhoamaan, jos vaikka jotain sosetta pakkaseen saisi aikaiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä oli mielestäni todella hyvää :) Huomaa, että on omenakausi menossa, kun monet blogit on täynnä toinen toistaan ihanampia omenaherkkuja :) Itselläni on vielä yksi juttu omenoista suunnitteilla, sitten taitaa riittää hetkeksi.

      Poista
  3. Ihanan herkullisen ja kauniin näköinen omena-juustokakku:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä oli niin hyvää, että olen suunnitellut tekeväni tätä uudestaan vielä tämän syksyn aikana noiden miettimieni muutoksien kera. Taitaa vaan omenat tippua puista ennen kuin ehdin, sillä pää ja keittiön laatikko täynnä muitakin kokeiltavia ohjeita :)

      Poista
  4. Jestas että on herkullisen näköinen kakku!! HUH! Pitää ehdottomasti laittaa to do -listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kokeile ihmeessä :) Katselin tuota ohjetta, enkä ole näimmä huomannut mainita, että tuosta täytteestä ei kannata tehdä liian makeaa, sillä omppujen karamellisointiliemi tuo lisämakeutta aika paljon. Riippuu tietenkin omppulaaduistakin, että kuinka happamia käyttää ja kuinka paljon ne kaipaavat sokeria.. Mutta hyvää tämä oli :) Jos ehdit tekemään, ni tule sitten kertomaan mitä pidit :)

      Poista
  5. minkä kokoiseen vuokaan olet tehnyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun kysyit! :) Käytin tähän 22 cm irtopohjavuokaa. Lisäsin vuoan koon myös ohjeeseen :)

      Poista
  6. Testasin, tuli todella hyvää. kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit :) Ole hyvä vaan. Ja kiitos kun kävit kertomassa kokemuksesi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...