maanantai 23. syyskuuta 2013

Maailman paras Tiramisu

Tuttavani tarjoaa usein omatekoista tiramisua ja se on mielestäni maailman parasta! En voi normaalisti edes sietää kahvia saatika amarettoa, mutta tässä ihanassa jälkiruoassa ne maistuvat taivaallisilta yhdessä täyteläisen pehmeän mascarponevaahdon kanssa.


Sain itselleni tuon reseptin jo aikoja sitten, mutta vasta nyt päätin tehdä sitä itsekin. Halusin ensin koittaa tehdä myös tiramisuun käytettävät keksit itse, mutta päätin jättää sen väliin tajuttuani etten edes tiedä millaisista kekseistä on kyse. Enhän ole maistanut niitä muuta kuin sen suussa sulavan tiramisun joukossa. Ostin siis tällä kertaa paketin keksejä tutustuakseni niihin paremmin. Ne olivat ulkonäöltään pitkiä sormen näköisiä (ladyfingers), suht kovia ja maultaan hieman sokerikakkumaisia. Vähän kuin kuivia sokerikakkupalasia. Ne pehmenevät kuitenkin todella nopeasti kostuttuaan. Sopivat siis tiramisuun todella hyvin. Ehkä ensi kerralla uskaltaudun tekemään keksitkin itse.

Tuttavani suositteli tiramisuun käytettäväksi nimenomaan italialaista mascarponea. Hänen kokemuksensa mukaan mm. saksalaisella mascarponella tiramisuvaahto löystyi liki liemeksi, kahteen otteeseen. Italialaisella versiolla sen sijaan on aina tullut pehmeä, suussasulava ihana vaahto. Ja niin siitä tuli minunkin tekemänä! Mieleni teki miltei sukeltaa tähän pehmeän kermaisaan täyteläiseen vaahtokylpyyn :) Pahoittelen samojen sanojen toistamista, mutta tätä on niin vaikea kuvailla, joten parempi tehdä itse ja maistaa, niin tietää mitä yritän kertoa ;)

Tarjosin myös tätä viikonlopun juhlissa ja isolta näyttävä kipollinen hupeni todella nopsaan vain muutaman aikuisen kesken. Valitettavasti korkatusta tiramisusta ei tullut otettu kuvia, juuri tuon salaperäisen katoamisen takia :) 

Maailman paras Tiramisu 

Aineet:
2 dl kahvia (tai 2 dl vettä + 3 tl espresso-pikakahvijauhetta)
2 rkl sokeria
2 rkl amarettoa
6 munaa
3 dl sokeria
500g mascarponea
1 pkt (200 g) Savoiardi-/lady fingers-keksejä

Koristeluun:
tummaa kaakaojauhetta

Ohje:
Sekoita veden joukkoon espresso-pikakahvijauhe (purkista) tai keitä hieman normaalia vahvempi kahvi. Lisää kahviin 2 rkl sokeria. Anna tarvittaessa jäähtyä. Lisää amaretto.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa sokeria ja keltuaisia keskenään kunnolla miltei valkoiseksi vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään.

Kasta keksit Amaretto-kahvissa nopeasti, n 1 sekunti/1 keksi. Laita kulhon pohjalla keksejä niin, että se peittyy. Kaada keksien päälle mascarpone-munavaahtoa. Lado tämän jälkeen uusi keksikerros vaahdon päälle (ja jatka laittamalla vuorotellen vaahtoa ja keksejä ja vaahtoa). Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa..

Laita jääkaappiin vähintään mielellään seuraavaan päivään. Ripottele päälle tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua.



16 kommenttia:

  1. Tiramisu on kyllä ihanaa! :-) Ja se on sellanen herkku joka menee aina tosi hyvin kaupaksi juhlissa, kaikki tuntuu tykkäävän :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on :) Tiramisu on niin pehmeän ja lempeän makuinen, että maistuu useammallekin. Vaikka niissäkin on valtavasti eroja. Maistelin Italian reissulla varmaan joka päivä tiramisuja eri ravintoloissa, ja joka paikassa se olivat ihan erilaisia. Toisissa kakkuja, toisissa enemmän mousseja. En kuitenkaan muista syöneeni matkan aikan yhtään näin ihanaa tiramisua kuin tämä oli :) Luulin, että olisin päässyt kunnolla herkuttelemaan tätä vielä illalla ja seuraavana päivänä, mutta toisin kävi :)

      Poista
  2. Hyvännäköinen kulho :) Sisko tekee usein tiramisua joka on hänen lemppariaan. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä maistamaan eri resepteillä tehtyjä. Huomasin ettei sun ohjeessa kostuteta keksejä lainkaan?? Siskon ohjeessa ne kostutettiin amaretto-liköörillä ja maistuivat siltä vahvasti. Ohjeita on varmasti monia, mutta että italiassakin sait aina erimakuista? Aika jännä juttu! Täytyy joskus kokeilla sun ohjetta, niin paljon se alkoi kiinnostamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin pidän tuosta kulhosta paljon, vaikka sitä tulee todella harvoin tulee käytettyä. Se on toiminut myös kuopuksemme kastekulhona :)

      Kävin nopsaan katsomassa tuon ohjeen, kun peljästyin oliko keksien kastamiskohta jäänyt kokonaan pois. Se tekstinpätkä oli näimmä aika hyvin piilossa. Vaihdoin lauseiden paikkoja keskenään, jos se nyt olisi hieman selkeämpi selvemmin. Samalla korjasin muutaman kirjoitusvirheen (kuka niitä virheitä tänne aina naputteleekin ;) ). Keksit siis kastetaan amaretto-kahviin ja itse vaahtoon ei tule kumpaakaan lientä. Itse pidän siitä että keksejä on vähemmän ja vaahtoa enemmän, mutta keksien määräkin voi halutessaan lisätä. Suosittelen lämpimästi koittamaan tätä! :)

      Itsekin yllätyin Italiassa erilaisista tiramisuista. Välillä jo luulin että eteeni tuotiin jonkun toisen jälkiruoka :) Amarettoakaan ei muuten käytetä kaikissa aidoissa tiramisuissa (vaikka niin olen luullut), vaan jonkun koulukunnan mukaan Marsala-viini on ainut oikea! Tiedä sitten kuka on oikeassa.. Pääasia kuitenkin, että hyvää on, käyttää kumpaa tahansa :)

      Mä itse asiassa tein tästä innostuneena viime viikonloppuna erilaista tiramisua toisella ohjeella. Päivittelen sen jossain vaiheessa blogiinkin :)

      Poista
    2. Voi! Kun kehuin kulhoa, tarkoitin kokonaisuutta, eli myös sitä misua ;D

      Miten ihmeessä multa meni silmien ohi tuo kastamishomma vaikka luin ohjeen kunnolla... tietysti keskittyminen ei aina ole ihan parasta laatua, kun lapsi on seurana ;D

      Poista
    3. Voi mua, nyt vähän nolottaa :) Luetun ymmärtäminen ja rivien välistä lukeminen on näimmä tipahtanut roimasti töihin paluun jälkeen. Aivot ihan jäässä, vaikka luulis olevan toisin päin. Nyt kun toistamiseen luin tuon, niin eipä sitä niin sanasta sanaan olisi tarvinnutkaan lukea :))

      Poista
  3. Ihanaa, näyttää ainakin maailman parhaimmalta tiramisulta! Lienee pakko kokeilla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä tämä mielestäni oli! :) Pidin tästä mielettömän paljon. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan :)

      Poista
  4. Ihanan näköistä! Itse en ole ikinä tuollaista tiramisua tehnyt. Ehkäpä joskus kokeilen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Suosittelen ehdottomasti koittamaan tätä :) Tämä oli minunkin ensimmäinen kerta, mutta ei todellakaan viimeinen. Tämä oli niin helppo ja ihan mahtavan makuinen, etten malttanut pitää näppejäni erossa vatkaimista kovinkaan kauaa vaan olen jo testasin hieman toisenlaista tiramisuohjetta. Päivittelen ohjeen kommentteineen jossain välissä :)

      Poista
  5. Onpas ihanan näköistä! Selailin muitakin suklaisia reseptejä, mutta päätin lopettaa kun ne seuraa mua varmaankin uniin tänä yönä :D

    VastaaPoista
  6. Tätä syödään tänään itsenäisyyspäivänä meillä vieraiden kanssa. Ai hitsi mua jännittäääää että onko hyvää. En ole koskaan tehnyt itse, mutta tiramisu on sekä mieheni, minun ja meille tulevien vieraiden suosikkiherkku, joten hirveä paine onnistua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huih, nyt alkoi minuakin jänskättää, pidättekö tästä, kun kerran olette tiramisufaneja! Toivottavasti pidätte yhtä paljon kuin me ja vieraamme ovat tykänneet, on ollut ihanaa herkkua meistä. Ja syytä vain Suklaapossua, mikäli vieraat eivät pidä ;) Herkullista itsenäisyyspäivän iltaa Eve :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...