torstai 12. syyskuuta 2013

Lakka-valkosuklaahalko




Tein aiemmin lakkahilloa ja löysin sille samantein käyttöä. Leivon siitä juhliin tämän lakka-valkosuklaahalon :) Kuvat tuli räpsästyä puolihuolimattomasti halon jo ollessa tarjolla, eivätkä ne ole ehkä kaikkeista houkuttelevimmat. Maku on kuitenkin pääasia. En edes normaalisti pidä kääretortuista (koska miellän ne kuiviksi), mutta tämä oli kauttaaltaan mukavan kostea ja mielestäni oikein hyvän makuinen.





Kuorrute hieman epäonnistui. Koskakohan onnistun keittämään kunnon kinuskin kermasta ja sokerista..!? Kinuskin keittotaidossani on siis vielä paljon parantamisen varaa. Ohjeessa luki keittoajan olevan n. 20 minuuttia, mutta itselläni koko kinuski oli mennyt jo 15 minuutissa liian kovaksi. Makuunhan tuo ei vaikuttanut. Päällinen oli kaikesta huolimatta oikein hyvänmakuinen, vaikkakin aika paljon kiinteämpi kuin oli tarkoitus. Ehkä joskus voisi keitellä kinuskia vielä pari minuuttia pidempään, niin massasta saisi pyöriteltyä hyviä toffeekarkkeja.. :)

Ohje siis löytyi Yhteishyvän ruokaohjeista. Ohjeessa halko oli koristeltu suklaaraidoilla, mutta itse jätin ne ajanpuutteen vuoksi pois. Lisäksi muokkasin täytettä hieman. Alkuperäisessä oli lakkajogurttia, mutta korvasin sen maustamattomalla jogurtilla ja lisäsin hieman sokeria. Hyvää tuli :)

Lakka-valkosuklaahalko

Aineet:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maustamatonta jogurttia
1 rkl sokeria
0,5 dl lakkahilloa

Pohjalle:
1,5 dl lakkahilloa

Kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
0,8 dl sokeria
0,5 dl siirappia
50 g valkosuklaata

Koristeluun:
suklaakastiketta

Ohje:
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon siivilän läpi samalla varovaisesti sekoittaen. Levitä taikina kevyesti voidellulle leivinpaperille uunipellille. Paista noin 8-10 minuuttia. Kumoa valmis torttupohja leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Anna pohjan jäähtyä. Irrota pohjapaperi pohjan jäähdyttyä.

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Yhdistä kermavaahtoon varovasti notkistettu tuorejuusto, jogurtti, sokeri ja hillo. Levitä jäähtyneelle pohjalle ensin ohut kerros hilloa ja sitten täyte. Rullaa leivinpaperin avulla. Kääri rulla varovasti leivinpaperiin. Mikäli teet halon hyvissä ajoin valmiiksi ennen tarjoilua, pidä sitä ensin sauma puoli ylös päin. Käännä rulla saumapuoli alaspäin muutaman tunnin kuluttua. Näin kosteus siirtyy tasaisesti halkoon. Pidä halkoa viileässä tarjoiluun asti.

Valmista kuorrutusta varten kinuski. Sekoita kerma, sokeri ja siirappi kattilassa. Keitä hiljalleen, välillä sekoittaen noin 10-15 minuuttia (alk.per. 20 minuuttia) tai kunnes tippa jähmettyy kylmään veteen. Rouhi suklaa. Sulata lopuksi suklaarouhe kinuskiin. Anna kinuskin jäähtyä ja jähmettyä hieman. Kaada kinuski kääretortun päälle ja anna valua reunoille. Koristele poikittaisilla suklaaraidoilla.

4 kommenttia:

  1. Herkullisen kuuloinen yhdistelmä tämäkin. Eikä kinuskin keittäminen mitään helppoa ole. Minäkään en aina onnistu. Itse olen aina yhdistänyt halkon jouluun jouluhalkon takia. Taas tuli ymmärettyä jotain-että halkoja voi tehdä muulloinkin kun jouluna. Kiitos! :)

    T: Joku joka ei aina tajua kaikkea. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Valkosuklaa, kinuski ja lakka toimivat kyllä hyvin yhdessä :) Heh. Kun luin tekstisi tajusin, etten itse ole koskaan tehnyt halkoa jouluna! :) Vaikka jouluhalosta olen usein kuullutkin puhuttavan, on se aina unohtunut Joulun lähetyessä.. Ehkä sitten ensi Jouluna ;)

      Poista
  2. Ihanat ainekset tuossa halossa! Valkoinen suklaa kinuskissa tekee siitä varmaan vieläkin ihanampaa:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa koko leipomisajatus lähti siitä kun näin ohjeessa valkosuklaan ja kinuskin yhdessä :) Ne kuullostivat niin ihanilta yhdessä, ja sitähän ne olivatkin :P Lakka sopi niihin todella hyvin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...