tiistai 10. syyskuuta 2013

Fazeriinakakku/Nigella's Devil's food cake with orange flavor

Seuraavana juhlatarjottavista on vuorossa tämä suklainen ihanuus, jonka nimesin maun perusteella Fazerinakakuksi!

Nyt tuli tehtyä sellaista suklaakakkua, että tällekin suklaapossulle tuli suklaakiintiö kerrankin täyteen! Tämä on täydellinen unelma suklaanhimoon ja suosittelen tätä ehdottomasti kaikille joilla suklaahammas kolottaa! Ja vaikkei kolottaisikaan, tätä kannattaa silti maistaa. Ehdottomasti yksi parhaista suklaakakuista ikinä! Unelmaisen kostean mehevä pohja, välissä appelsiinimoussea ja päällä reilu kerros suklaakuorrutetta. Tällä kakulla lähtee suurinkin himo, kunnes lopulta useamman palan jälkeen ällötys alkaa iskeä. Eipä se silti estä syömästä tätä vielä hieman lisää.. ;)






Alkuperäisohjeessa pohja tehdään kahteen 20 cm vuokaan. Koska en omista sellaisia, tein pohjan uunipellille, josta leikkasin kaksi n. 20 cm sydänvuokaan sopivaa palaa. Maistelin reunapaloja heti uunista oton jälkeen, enkä malttanu pitää niistä mielettömän pehmeistä ja suoraan sanottuna märistä suklaisista paloista näppejäni erossa ennen kuin kaikki reunat oli syöty. Osa tuli dipattu jäähtymässä olevaan kuorrutteeseen. Pitihän sitä testata, miltä kuorrute ja pohja maistuvat yhessä ;)

En edes uskalla ajatella paljonko suklaata tuli leivontahetkenä syötyä. Kakku kun ei ollut ainoa sinä päivänä tekemäni herkku, vaan niitä löytyi useampia. Tarkkaa määrää en kerro, mutta sen verran paljastan, että suklaata upposi niin paljom, että illalla jo luulin, etten enää koskaan kajoa mihinkään makeaan, saatika suklaaseen. Kunnes koitti seuraava päivä.. Ajatus suklaattomasta elämästä katosi kummasti jonnekin nähtyäni kakun uudelleen :)

Kakun maukkaitta hehkuttaessani meinasin aivan unohtaa kertoa, että ohje on suurelta osin paljon kehuttu Nigellan paholaisen kakku. Nigella leipoi kakkua muutamia päiviä sitten telkkarissa ja päätin sen jälkeen tehdä sitä juhliin. Taikakakkujen Taru ehti tekemään kakun ennen minua ja hänen kehujensa jälkeen innostuin entistä enemmän. Muokkailin ohjetta oikeastaan vain täytteen osalta. Eli "kevensin" kakkua laittamalla väliin appelsiini-tuorejuustosta raidan. Suklaa ja appelsiini, mmmm. Tämä kakku maistui aivan fazerinalle :) Ja kehuja tuli :) Mikäli ei pidä fazerinasta, voi appelsiinituorejuuston korvata maustamattomalla tuorejuustolla. Tai laittaa väliin pelkän kermavaahdon. Tai jättää kermavaahdonkin pois ja tehdä alkuperäisohjeen mukaisesti laittamalla kuorrutettakin väliin..

Taru kertoi pohjan murenevan päivien kuluessa, mutta itselläni pohja pysyi erittäin mehevänä, pehmeänä, kosteana ja ei-murenevana (kaikki ne kaksi päivää ennen kuin koko kakku oli tuhottu). En tiedä johtuiko tämä siitä, että paistoin pohjan uunipannulla juuri ja juuri kypsäksi, enkä kakkuvuoassa, niin kuin alkuperäisohjeessa oli tehty. Vai auttoiko kerma-tuorejuustotäyte asiaa..

Tein muuten alkuperäisohjeen mukaisen määrän kuorrutetta, koska meinasin laittaa sitä myös kakun väliin. Muutin kuitenkin mieleni kesken kaiken ja päätin laittaa sitä vain päälle. Aivan kaikkea kuorrutetta en käyttänyt, siitä olisi tullu kakun päälle ehkä liiankin paksu kerros.

Fazeriinakakku/Nigella's Devil's food cake with orange flavor 

Kakusta tulee halkaisijaltaan n. 20cm 

Pohja:
1 dl tummaa kaakaojauhetta
n. 2 dl (100g) muscovadosokeria (ei saa painaa tiukasti mittaan)
2.5 dl kiehuvaa vettä
125 g suolaamatonta voita
2 dl hienosokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa 

Täyte: 
1 dl Flora Vispiä
200 g appelsiini-tuorejuustoa 

Kuorrute (en käyttänyt koko määrää, laitoin vain kakun päälle):
125 ml vettä
30 g muscovadosokeria
175 g voita
300 g tummaa suklaata rouhittuna 

Ohje: 
Kuorrute pitää valmistaa hyvissä ajoin, joten aloita kakku sen teolla. Laita pannuun vesi, voi ja sokeri, kun voi on sulanut ja seos kiehahtaa ota se heti levyltä pois ja lisää rouhittu suklaa. Heiluttele pannua niin että suklaa peittyy nesteeseen ja anna sen olla rauhassa minuutti, suklaa pehmenee, nyt voit varovasti sekoitella kuorrutetta. Jätä pannu jäähtymään huoneenlämpöön ja sekoittele varovasti usein. Seos paksenee jäähtyessään 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kaksi n.20cm vuokaa tai vuoraa yksi n. 25 x 40 cm kokoinen uunipelti leivinpaperilla. Keitä vesi ja laita kulhoon kaakaojauho ja muscovadosokeri. Kaada vesi näiden päälle, sekoita ja laita sivuun odottamaan. Vatkaa voi ja hienosokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon muna ja vähän jauhoista, vatkaa hetken ja lisää sitten toinen muna ja loput jauhoista. Lisää taikinaan lopuksi lämmin kaakaoneste ja sekoita kunnolla tasaiseksi. Kaada taikina pellille ja paista n. 15 minuuttia, kunnes keskelle tökätty tikku pysyy puhtaana.  Anna jäähtyä. Leikkaa uunipellillä kypsyneestä pohjasta sopivan kokoiset palat vuokaa apuna käyttäen. Vuokia käyttäessäsi paista noin 20-30 minuuttia, koita kypsyys tikulla. Anna pohjien jäähtyä. 

Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja lisäämällä nopeasti sekoittaen notkistettu tuorejuusto.

Kun kuorrute on tarpeeksi vahvaa sen voi levittää kakun väliin/päälle. Jos kuorrute kuitenkin on pohjan jäähdyttyä edelleen liian juoksevaa etkä malta enää odottaa, voit laittaa kuorrutekipon hetkeksi jääkaappiin ja sekoitella silloin tällöin. Näin kuorrute jämähtää hieman lisää. Laita halutessasi kuorrutetta hieman kakkupohjien väliin ja päälle mousse. Laita toinen kakku pohja moussen päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle.

Tarjoa kakku huoneenlämpöisenä. Jos pidät kakkua välillä jääkaapissa, ota se huoneenlämpöön pari, kolme tuntia ennen tarjoilua, niin suklaa ehtii pehmenemään.




Harjoittelin samalla elämäni ensimmäistä kertaa kermaruusun tekoa täytekakusta ylijääneellä kermalla :)

12 kommenttia:

  1. Oi, näyttää törkeän hyvältä! Oon koko eilisen päivän himoinnut suklaakakkua, eikä tällaiset ohjeet ainakaan vähennä tuota tunnetta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Voin lämpimästi suositella kakkua. Se tehoaa taatusti suklaakakkuhimoon :)

      Poista
  2. Voi sentään....näyttääkin taivaallisen hyvältä. Voin vaan kuvitella miltä maistuu! On kyllä ihan pakko tätä kokeilla, katselin jo Tarun blogissa tätä reseptiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Tämä oli mielettömän hyvää! :P

      Innostuin tästä pehmeän mehevästä kakusta niin, että tein jo toisenkin suklaakakun, hieman eri ohjeella tosin. Vielä en ole päässyt sitä maistamaan, mutta pohja ainakin oli ihanan kostea, mehevä ja suklainen, vaikkei se aitoa suklaata sisältänytkään. Päivittelen ohjeen blogiin jossain vaiheessa.

      Poista
  3. Näyttääpä ihanalta... ja varmasti auttaa suklaanälkään:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja kyllä auttaa, ainakin hetkellisesti :)

      Poista
  4. Kyllä on ihanan näköinen! Heti tekee mieli lisää ;)
    Mietein tässä, että paistoinko kakkua muutaman minuutin kauemmin kuin sinä... Mulla kakku oli aivan ihanan kosteaa ensimmäisen päivän ja seuraavana päivänä oli jo pientä murua havaittavissa. Te kerkesitte syömään kakun juuri parhaina päivinä :D Tuo miten kuvailit tuoretta pohjaa sai mut nauramaan! Olet aivan oikeassa, pohja oli aivan mahtavan tuntuista, minä huusin miehelle että tule nyt koittamaan miltä tämä pohja tuntuu, kuin märkää sientä painelisi! Se oli niin pehmeää ja kosteaa :D Mahtava kakku ja jää kyllä vakituisesti minun käyttöön <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vaikka eilen (ja edellispäivänä) tuntui tulleen suklaan yliannostus, ottaisin tätä ehdottomasti itsekin lisää, mikäli kakkua vielä olisi jäljellä :)

      Hmm. Paistoaika voi toki vaikuttaa. Itse paistoin koko taikinan pellillä. Koska siitä tuli hieman ohuempi taikinakerros kuin kahteen vuokaan, pidin paistoajan aika paljon lyhyempänä mitä alkuperäisohjeessa. Pohja oli juuri ja juuri kypsynyt siinä vaiheessa kun otin sen pois. Heh. Nyt muuten kuvailit todella osuvasti pohjan koostumuksen!!! Sehän tuntui juuri siltä kuin olisi hiplannut märkää sientä! :P

      Ihastuin tähän pohjaan niin paljon, että taatusti itsekin käytän sitä jatkossa. En kylläkään malttanut tänään olla leipomatta toistakin "märäksi pohjaksi" kehuttua, hieman erilaista suklaakakkuohjetta. Heti uunistaoton jälkeen sekin tuntui ihanan kostealta ja pehmeältä. Huomenna tiedän tarkemmin mitä jääkaappi teki kakulle. Päivittelen ohjeen myöhemmin blogiin kommenttien kera :)

      Poista
  5. Voi, miten mehevän näköinen. Varmasti todella herkullista!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :) Kakku olikin todella mehevä ja myös aivan ihanan makuinen :) Tekisi mieli tehdä sitä jo uudestaan :)

      Poista
    2. wou löysin just tän blogin ja ihan mahtavii ohjeita ! tätä on kyllä pakko kokeilla.

      Poista
    3. Kiitos kivasta kommentista! :) Voin lämpimästi suositella koittamaan tätä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...