tiistai 31. toukokuuta 2016

7-vuotissyntymäjuhlien mokkapalakakku


Esikoisen 7-vuotissynttäreitä juhlittiin parisen viikkoa sitten. Tyttö esitti kakkutoiveena mokkapalakakun, jossa on välissä kermavaahtoa ja paljon kirjavia strösseleitä päällä. Suunnitelma oli niin selvä, että eipä siinä äidillä paljon ollut sanottavaa, joten ei muuta kuin sellaista leipomaan, ja tällainen siitä tuli :)


Kakkupohjaksi tein sekoita-aineet-vain-sekaisin -tyyppisen taikinan. Haaveenani on ollut löytää oikeat mittasuhteet tällaiselle sekoitettavalla mokkapalataikinalle, joka olisi siitä huolimatta ilmava, mehevä ja tarpeeksi kostea.  Ja nyt onnistuin, sillä sellainen tästä tulikin, jipii! Ainakin kakun sisällä olevan mokkapala- ja kermavaahtotäytteen sekä mokkapalakuorrutteen kera kakku oli kokonaisuudessaan varsin mehevä pakkaus.


Ja mokkapalamaisesti tosi tosi hyvänmakuinen. Loppukakku holahti vatsaan seuraavana päivänä, kun en malttanut olla maistelematta sitä aina isoa palaa kerrallaan.
 

Käytin tätä samaista pohjaa muuten myös sukulaissynttärien yhdessä raikkaassa kakussa. Siinä leikkasin pohjan kahteen osaan, ja totesin, ettei näin höttöinen pohja kestänyt leikkausta kovinkaan hyvin. Mutta hyvää se silti oli siinäkin. Ohje tuohon toiseen kakkuun ja muihin tarjottaviin tulossa tässä pikku hiljaa kesän aikana. Tässä ensin tämä mokkiskakku :)

Helppo mokkapalakakku

Halkaisijaltaan n. 20 cm

Aineet:
1.75 dl juoksevaa rasvaa
3 dl kermaviiliä (tai piimää)
3 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta 
0.75 tl soodaa
0.75 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria 

Väliin ja päälle:
65 g margariinia sulatettuna
2 rkl vettä + 2 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI todella vahvaa kahvi)
2 rkl kaakaojauhetta
3.5 dl tomusokeria 
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria

Koristeluun:
nonparelleja

Ohje: 
Tee pohjat mielellään jo päivää ennen täyttämistä valmiiksi. Sekoita rasva, kermaviili, munat ja sokeri hyvin keskenään. Sekoita loput aineet keskenään ja siivilöi nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat, älä vaivaa. Kaada taikina kahteen voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan. 

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes tuntuu sormella paineltuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hetki ja irroita sitten irtopohjavuokien reunat. Peitä pohjat hyvin ja jäähdytä kokonaan.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, tee kuorrute. Sulata kuorrutuksen rasva mikrossa. Sekoita joukkoon vesi-espressojauheseos (tai vahva kahvi). Sekoita joukkoon vielä kaakaojauhe ja tomusokeri. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljasokeri.

Nosta toinen kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä puolet kuorrutuksesta pohjan päälle. Kun kuorrute ei ole enää lämmin ja se on aavistuksen jähmettynyt, levitä päälle kermavaahto.

 
Nosta päälle toinen kakkupohja. Jos kuorrutteen loppu on jähmettynyt, lämmitä sitä mikrossa n. 10-15 sekuntia, kunnes se on jälleen juoksevaa. Levitä kuorrute samantein kakun päälle. Anna valua hieman reunoilta alas. Ripottele pinnalle nonparelleja.

Vinkit:
* Koska uuneissa on eroja, kannattaa kypsyys koittaa kevyesti sormella painaen jo ennen paistoajan umpeutumista. Jotkut uunit saattavat tarvita ohjetta pidemmän paistoajan, joissakin uuneissa on valmista jo ennen ajan päättymistä.

* Jos kuorrute ei ole tarpeeksi löysän tuntuista levitettäväksi, lämmitä sitä hetki mikrossa, niin siitä tulee juoksevaa.

* Kakkupohjat voi myös pakastaa etukäteen hyvin suojattuna, ja koota kakun vasta tarjoilupäivänä. 

30 kommenttia:

  1. Nam, tätä on tehtävä! Onko kakku parhaillaan yön yli vetäytyneenä vai samana päivänä tarjoiltuna kuin tehty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että innostuit :) Tämä oli kyllä hyvää :P Tuo pohja kannattaa tehdä vähintään päivää ennen syömistä, niin kestää siirtelyt paremmin, ja sen makukin kehittyy.. Muuten en juurikaan huomannut eroa maussa heti pian täyttämisen tai seuraavana päivänä nautitun kakun välillä. Ulkonäöllisesti tuo kermakerros kesti paloiksi leikkaamisen seuraavana päivänä paremmin, kun taas heti nautittuna se meinasi pursuta välistä pois leikkausvaiheessa. Eli ihan kumpana päivänä vain voi tehdä :) Suojaa valmis kakku vain hyvin, jos teet sen valmiiksi päivää ennen :)

      Poista
  2. Niin, ja millä pohjat kannattaa peittää? Kelmu, keittiöpyyhe?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä peitän ne joko kelmulla tai foliolla, joiden päälle laitan kevyesti keittiöpyyhkeen.

      Poista
  3. Voi vitsit näyttää herkulliselta! :P
    T: Serkusten suklaaunelma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Roosa :) Sellaista tämä olikin, mokkapalojen muhkeampi versio :P

      Poista
  4. Näyttää kyllä hyvältä! Ja tuollainen nopeatekoinen taikina on huippu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen jotenkin hurahtanut testailemaan tuollaisia erilaisia sekoitettavia taikinoita ja etsimään sitä täydellistä höttöisyyttä ja pehmoisuutta. Tai olin hurahtanut. Tällä oli niin mahtava koostumus, että pärjään tällä ja Mielettömän hyvällä suklaakakkupohjalla varmaan pidempäänkin. Kiitos Raisa P :)

      Poista
  5. Ihana kakku ja kiva idea! Ihanasti tuo kuorrutus valuilee reunojen yli ;D
    Mahtavat synttärionnittelut 7-vuotiaalle! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Lapsilta saa näimmä parhaat ideat :) Tuollainen valuva kuorrute on kyllä herkullisen näköinen, ei ihme että se on tällä hetkellä niin suosittu. Tyttö kiitti onnitteluista ♥

      Poista
  6. Nämä nopeat ohjeet ovat mahtavia! :) Tulee paljon helpommin alettua tekemään, varsinkin kun "ylimääräinen" aika tuntuu olevan kortilla. Kiitos, menee varmasti testaukseen!

    VastaaPoista
  7. Olet niin mestari luomaan näitä kakkuja ja pohjia!:) Tätä varmasti jossain vaiheessa tehdään myös. Aivan superihanan herkullisen näköistä. Lurps!

    Paljon onnea 7-vuotiaalle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Leena :) Kun on lapselta saatu hyvä (kakku)idea, niin mikäs sen mukavempaa kuin toteuttaa se parhaansa mukaan :) Kokeilehan ihmeessä sinäkin :) Vaikka nyt alkaa epäilyttää oliko tuo pohjan onnistuminen vain hyvästä tuurista kiinni, eikä se enää onnistukaan samalla tavalla. Pakko testailla lisää, ja pian. Kiitos Leena onnitteluista, tyttö kiittää ♥

      Poista
  8. Kiitos kivasta ohjeesta! Uunissa juuri ja teen omalle äidille joka täyttää 77v :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan, Marika :) Onnea äidillesi! Toivottavasti hän piti kakusta :)

      Poista
  9. Hei! Ajattelin tehä tätä lasteni synttäreille, mutta tuon kokosta kakkuvuokaa mulla ei ole. Onnistuiskohan tämä isompaan vaikka 26cm vuokaan? Ja kuinka paljon isompi taikina mulla pitäis tehä? (Oon todella huono laskemaan noita isompaan vuokaan tehtäviä juttuja:D).
    -Ira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Äkkiseltään laskettuna 26 cm vuoka on karkeasti ottaen 1.66 -kertainen 20 cm vuokaan verrattuna. Eli jos kerrot aineet tuolla, niin uskoisin onnistuvan hyvin :) Ai niin, huomaa, että paistoaika saattaa olla hieman pidempi, joten tarkkaile tilannetta. Leivontailoa! :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Täytyy varmaan ennen juhlia tehä testikakku;)

      Poista
  10. Herkullisen näköinen! Voiko tämän tehdä myös gluteenittomana? Vaihtaa vain jauhot? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Janna :) Nykyään gluteenittomat jauhoseokset ovat aika hyviä, että saattaisi onnistuakin. Varmaksi en kuitenkaan uskalla luvata ilman testailuja. Uskallatko kokeilla? :)

      Poista
    2. Kyllä ainakin kun olen normaaleja mokkapaloja tehnyt niin sa kuohkeita mutta tulisko liian kuohkea ja mureneva, täytyy testata. :)

      Poista
    3. Sitten kun ehdit testailemaan, kuulisin mielelläni millaisia gluteenittomista versioista tuli ja mitä pidit :)

      Poista
  11. Kuinka monelle hengelle arvioisit kakusta riittävän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakun riittoisuus riippuu paljon muistakin tarjottavista, mutta karkean arvion mukaan tästä riittää noin 15 henkilölle :)

      Poista
  12. eihän kakku pilalla ole jos täytän sen samana päivänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut hitaasta vastauksesta. Ei toki ole pilalla. Pohja vain kestää siirtelyt paremmin, kun on kunnolla jäähtynyt ja levännyt :)

      Poista
  13. ihana kakku tuli ja vaikuttaa varsin mehevältä, vaihdoin jauhot gluteenittomaan hienoon jauhoseokseen ja onnistui moitteettomasti! saas nähdä miten onnistuu kakun leikkaus ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa, että pohja toimi myös gluteenittomilla! Vai miten leikkaus sujui? :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...