sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kolmen juuston lohipiirakka


Joskus vuosia sitten tein usein Neljän juuston lohipiirakkaa. Piirakka oli tosi tosi hyvää, mutta jostain syystä (=piti jättää tilaa muidenkin ohjeiden testaamiseen) ohje unohtui. Muistin sen taas nyt kun aloin miettimään kuopuksen synttäritarjoiluja, joita vietettiin syyskuun alussa. Aikaa ylimääräisen näpertämiseen ei ollut, joten tarvitsin jotain helppoa, nopeaa ja riittoisaa. Piirakat ovat sellaisia, joten eipä muuta kuin ohje esille ja leipomaan.


Tein piirakkaan pieniä muutoksia. Esim. pohjasta tein reippaasti rukiisen ja feta ja tilli tipahti kokonaan täytteestä pois. Kyllä oli taas niin hyvää! Pienessä paketissa reilusti makua.


Vaikka juhlissa tarjolla oli kaksi muutakin suolaista piirakkaa, ei tätä jäänyt kuin muutama pala jäljelle seuraavana päivänä nautittavaksi. En saanut otettua piirakasta kuin yhden kuvan kypsänä. Muistakin leivonnaisista jäi ottamatta kuvia juuri tuona synttäriaamuna. Aamu nimittäin meni selkäkivusta kärvistellen sängyn pohjalla. Kun siitä selvisi ylös, sen jälkeen olikin kiire laittaa kaikki tarjoilut paikoilleen, ja tietenkin ilman kameraa.

Yllä olevassa kuvassa piirakka näyttää kuivalta, mutta oli kaikkea muuta kuin sitä. Eli kuvista huolimatta, uskokaa vaan, tämä on hyvää! :) Noiden kahden muunkin, herkullisen suolaisen piirakan ohjeet tulossa blogiin lähiviikkoina.


Juustoinen lohipiirakka

uunipellillinen, koosta riippuen n. 36 palaa

Pohja:
200 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa
vajaa 1 tl suolaa 

Pohjan päälle:
200 g valkosipuli-tuorejuustoa
150 g punaleima emmental-juustoraastetta
70g tomaattipyrettä 

Täyte:
250 g kylmäsavulohta
½ pkt aurajuustoa
1 sipuli pieneksi silputtuna 

Ohje:
Valmista pohja sekoittamalla hieman pehmeä voi keskenään sekoitettuihin jauhoihin, lisää maitorahka ja vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään n. puoleksi tunniksi. Kaulitse taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päällä ohueksi. Nosta levy leivinpapereineen uunipellille. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois.

Sekoita tuorejuusto, juustoraaste ja tomaattipyre tasaiseksi tahnaksi. Levitä tahna pohjan päälle.
Levitä piirakan päälle kylmäsavulohisiivuja, murusteltu aurajuusto ja pilkottu sipuli. Ylimääräisestä taikinasta voi kaulita päälle vielä koristeita esim. piparkakkumuotilla.

Paista piirakka uunin alatasolla +200 asteessa noin 25 minuuttia (varo paistamasta yli ettei kuivu suotta). Anna jäähtyä ennen nauttimista.

Vinkki:
* Voit maustaa piirakan esim. tillillä.

* Piirakka on parhaimmillaan hieman haaleana.

 * Piirakan voi myös pakastaa. Pohjan suutuntuma hieman muuttuu, mutta ei huonolla tavalla. Pieni lämmitys vain ennen tarjoamista.



6 kommenttia:

  1. Nam, näyttääpä hyvältä! Varsinkin tällaisen juuston ystävän mielestä! (;

    VastaaPoista
  2. Oih, tämä kyllä menee kokeiluun. Mukavaa alkavaa viikkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa! :) Vastaaminen vetyi (keittiön purkamisen ja seinien tasoittelun takia) sen verran paljon, että toivottelen hyvää viikonloppua! Ja ihania herkutteluhetkiä piirakan parissa :P

      Poista
  3. Ihanan näköistä! Tuo kylmäsavulohi on niin hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Kiva jos herkullisuus välittyy myös hätäisesti räpsityistä kuvista. Savulohi on ihan mahdottoman hyvää. Itse en pidä kylmäsavulohesta "raakana", mutta näin kuumennettuna sekin menee. Aiemmin olen käyttänyt kylmäsavulohen sijasta lämminsavuversiota ja molemmat aivan ihania. Tämä piirakkaa on ihania makuja täynnä, nams! :P

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...