maanantai 6. huhtikuuta 2015

Parhaat pehmeät mokkapalat


Olen pitkään ehtinyt lapsuuden parasta mokkapalaohjettani, juuri sitä oikeaa ohjetta ja nyt vihdoinkin löysin sen! Tai no niitä "oikeita" ohjeita on olemassa kaksi; ultrapehmeä ja höttöinen sekä tiiviimpi ja tukevampi. Nyt löysin vanhasta reseptiarkistostani nuo molemmat ohjeet. Testailin samantein tuota höttöisempää ja kyllä vain se oli tosi hyvää! Ultrapehmeää ja kuohkeaa ja mehevää ja hieman höttöistä ja hyvää :)

Jotta mokkapaloista ei tullut täysin tavisversioita, ripottelin puolikkaalle pellille pinnalle lakritsin makuisia strösseleitä ja toiselle puolelle värikkäitä, hieman ehkä enemmän hedelmän makuun taittavia strösseleitä. Noista molemmista tuli kivasti makua ja mokkapalat saivat hieman uutta twistiä. Itse ihastuin lakritsiin vivahtavaan päälliseen, vaikka molemmat olivat tosi hyviä, nams!


Tämä pohja on siis äärettömän superpehmeä. Kannattaa ihmeessä kokeilla tätä ohjetta, jos tykkää että tällaiset pehmoiset pohjat ovat niitä parhaita ja juuri niitä oikeita. Käytin pohjaan juoksevaa rasvaa ja se teki pohjasta vieläkin pehmeämmän. Halutessaan voi käyttää juoksevan rasvan sijasta toki tavallista leivinmargariinia/voita sulatettuna, silloin koostumuksesta tulee vain hieman kovempi.


Mokkapalat tuntuvat olevan kaiken ikäisten herkkua. Ja koska lapset usein pitävät värikkäistä jutuista, tällaiset kirjavat mokkapalat sopivat tosi kivasti vaikkapa lasten pöytään.


Tässä tämä herkkuohje :)

Mokkapalat

Normaalikokoiselle (n. 40 x 35 cm) syvälle uunipellille  
 
Pohja:
4 munaa 
2.5 dl sokeria
 5.25 dl vehnäjauhoja
1.25 rkl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta 
2 dl maitoa
200 g juoksevaa margariinia 

Kuorrutus: 
75 g margariinia sulatettuna
3 rkl tosi vahvaa kahvia ( tai 3 rkl vettä + 3 tl pikaespressokahvijauhetta)
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4.5 dl (n.260 g) tomusokeria 

Koristeluun:
nonparelleja, kookoshiutaleita, raastettua suklaata... 

Ohje: 
Vaahdota kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon ja rasvan kanssa. Aloita ja lopeta jauhoilla. Älä vatkaa taikinaa enää tässä vaiheessa, vaan sekoittele aineet muna-sokerivaahtoon vaikka nuolijalla käännellen. Kaada taikina syvälle, leivinpaperoidulle uunipellille. 

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 13-15 minuuttia, kunnes tuntuu sormella paineltuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä hetki. 

Sillä aikaa kun pohja jäähtyy, tee kuorrute. Sulata kuorrutuksen rasva mikrossa. Sekoita joukkoon vahva kahvi (tai vesi-espressojauheseos). Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrutus vielä lämpimän pohjan päälle ja koristele heti esim. nonparelleilla. Anna jäähtyä kunnolla, niin kuorrute hieman kovettuu.


Leikkaa paloiksi.

Vinkit:
* Varo paistamasta pohjaa liikaa, ettei se kuivu suotta. Koska uuneissa on eroja, kannattaa kypsyys koittaa kevyesti sormella painaen jo ennen paistoajan umpeutumista. Jotkut uunit saattavat tarvita ohjetta pidemmän paistoajan.

* Jos kuorrute ei ole tarpeeksi löysän tuntuista levitettäväksi, lämmitä sitä hetki mikrossa, niin siitä tulee juoksevaa.

* Mokkapalat voi myös pakastaa.


Näitä kuvatessa ehdin pitkästä aikaa heilumaan kameran kanssa hieman kauemmin. En osannut päättää mitkä kuvat laittaisin blogiin, joten tässä vielä muutama lisäkuva :)





22 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla höttöistä pohjaa, rypsiöljyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepas ihmeessä :) Rypsiöljyllä tulee varmaan myös ihanan pehmoinen pohja :)

      Poista
  2. Nams, harvoin tulee mokkapaloja tehtyä mutta nyt innostuin tästä ohjeesta. Vähän liiankin kanssa, tohkeissani aloin tekemään taikinaa enkä hoksannut tarkistaa löytyykö kaikkea, margariinia ei ollut kuin puolet tarvittavasta määrästä.. Voita olisi ollut, mutta tulipa testattua kookosöljy leivonnassakin, yleensä on ihonhoitokäytössä, onneksi oli avaamaton purkki kaapissa just ostettuna. Toimi kyllä, kookoksen ystävänä tuo maku ei pohjassa ollut yhtään huono homma, herkkua tuli ja tosi mehevä ja pehmeä, puolet margariinia ja puolet kookosöljyä, sulatin yhdessä. Kuorrutteeseen meni ihan vaan voita.
    Ihana blogi, vesi kielellä selaillut nyt muutamana päivänä kun vasta löysin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rose86 :) Mukava kuulla,että mokkikset onnistuivat ja maistuivat :) Hienosti löysit korvaavan aineen margariinin tilalle. Uskon, ettei ollut yhtään hassumpaa kookosöljylläkään, sillä kookos ja suklaa sopivat tosi kivasti muutenkin yhteen :) Kiva kun kävit jättämässä kommentin. Ja tervetuloa seurailemaan blogiani. Toivottavasti löydät täältä paljon muitakin mieleisiäsi ohjeita :)

      Poista
  3. Näyttävät erittäin makoisilta :) Mokkapalat on todellinen kestosuosikki, jota tulee leivottua tasaisin väliajoin. Minulla ei ole mitään tiettyä ohjetta, jolla tulisi joka kerta leivottua, joten tämä menee ehdottomasti kokeiltavien listalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack Bauer :) Todellakin, mokkikset tuntuvat maistuvan aina kaikille, ikään katsomatta. Kannattaa ihmeessä kokeilla tätäkin. Itse pidän tätä "juuri sinä oikeana" ohjeena höttöisyyden, pehmoisuuden ja makunsa takia, vaikka ovat muillakin ohjeilla tehdyt aina hyviä olleet :)

      Poista
    2. Kokeiltu on. Oli kyllä pehmoisia ja herkullisia :)

      Poista
    3. Hienoa! :) Kävinkin jo vilkaisemassa blogissasi herkkukuviasi :) On kiva tietää, että mokkapalat pysyvät pehmoisina, vaikka juoksevan rasvan sijasta käyttääkin voita :)

      Poista
  4. Tuota täytyy koittaa. Meillä tehdään mokkapaloja usein, mutta eri reseptillä.

    Kiitos blogista! Kun alan leipomaan,etsin ohjeen täältä. Montaa ohjetta olen kokeillut ja ne kaikki ovat olleet todella hyviä selkeillä ohjeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kesäpäivä :) Mokkapalat ovat monissa perheissä supersuosittuja, ainakin lapsellisissa perheissä niiden suosio taitaa olla taattu :) Hyvin maistuvat meillekin ohjeella kuin ohjeella tehtynä, mutta tällä ohjeella sain niitä, mitkä miellän lapsuudesta tutuiksi, "oikeiksi", ihaniksi herkkupaloiksi. Kannattaa kokeilla ihmeessä teidänkin :) Toivottavasti maistuu teille yhtä hyvin ;)

      Voi kun kiva kuulla, että käyt täällä useimminkin ja olet löytänyt blogista enemmänkin testattavaa. Toivottavasti teet jatkossakin löytöjä :) Kiitos vielä, kun tulit jättämään kommentin. Ilman näitä on vaikea tietää mitä ihmiset ajattelevat ja paljonko ohjeita testataan, joten arvostan kun kävit kertomassa :)

      Poista
  5. Nam, näyttää tosi hyvältä. Ensi kerralla, kun teen suklaapiirakkaa, teen tällä ohjeella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! :) Mulla on vielä testaamatta sinun blogissasi pyörinyt herkullisen näköinen suklaapiirakan ohje, josko sitä seuraavaksi :)

      Poista
  6. Oi,näytti ihanalta,pitääpä kokeilla! :)))

    VastaaPoista
  7. Vihdoinkin löytyi ohje täydellisiin mokkapaloihin, joita olen kaivannut! Ja kuorrutettakin tuli juuri sopivasti, muissa ohjeissa on tullut aina liikaa.

    VastaaPoista
  8. Mokkapalat ovat aina olleet minun makuuni, mutta hyvää ohjetta on ollut vaikea löytää. Onnekseni törmäsin tähän sinun ohjeeseesi, tällä mokkapaloista tulee täydellisiä! Kiitoksia hyvästä ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykkäät tästä ohjeesta. Kiitos itsellesi, kun kävit jättämässä kommenttia :)

      Poista
  9. Aivan loistava ohje! Miun mielestä mokkapalojen pitää olla meheviä ja pehmeitä. Tällä ohjeella tuli. :) Muokkasin vaan sen verran, että tein voilla, mutta sulatin joukkoon tummaa suklaata. Makiaa on, muttä hyvää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että maistui myös siellä! :) On kyllä tosi ihana tuo pohja, tykkään edelleen itsekin kovin. Nam, tummaa suklaata, mmmmm! :)

      Poista
  10. Ihania pehmeitä mokkapaloja tuli tällä ohjeella. leipaisin huomenna kotiutuville lomalaisille yllätykseksi :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...