lauantai 28. helmikuuta 2015

Raikas sitruunainen mansikkamoussekakku suklaakakkupohjalla


Pienen 1-vuotiaan tytön synttäripöytään päätyi Prinsessakakun ja Pätkispopsien lisäksi myös tämä raikas juustokakku. Kakun sisältä löytyi kaksi kerrosta mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa. Kakun pinta ja samalla myös täyte oli raikasta sitruunaista mansikkamoussea.


Kakkua oli tarkoitus tarjota vasta seuraavana päivänä, joten en koristellut kakkua valmiiksi, jotta koristeet eivät olisi kärsineet kostean kakun päällä. Annoin kakun mukaan pupun ja muutaman kukan kakun päälle laitettavaksi, niin tilaaja pääsi itse valitsemaan niistä haluamansa ja asettelemaan ne paikoilleen.


En päässyt maistelemaan ja näkemään kakkua sisältä päin, mutta sain tehtyä itselleni minikakun jämämoussesta. Laitoin pohjaksi yhden pakkasen kätköistä kaivamani mehevän suklaakakkupohjan palan ja kaadoin päälle loput moussesta. Minikakussa moussea oli päälle melko vähän verrattuna isompaan, mutta kyllä siitä sen verran sitä maistoin, että se oli raikasta, sitruunaista ja miedosti mansikkaista ja se sopi suklaakakkupohjan kanssa kivasti yhteen. Moussessa olisi ehkä saanut olla liivatetta hintsusti vähemmän, mutta muuta valitettavaa en siitä äkkiseltään löytänyt. Tai no ehkä yhden jutun, sillä tuoreet mansikat olisivat sopineet täytteen joukkoon mielestäni tosi kivasti.. Pitänee tehdä sellainen uudestaan kesämmällä, isompana :)


Yllä palakuva omasta minikakusta. Alla aineet isompaan kakkuun.


Raikas sitruunainen mansikkamoussekakku suklaakakkupohjalla

n. 23 cm reunavuokaan/irtopohjavuoan reunaosan sisälle

Pohja:
Mehevä suklaakakkupohja, 2/3 annos, n. 20 cm vuokaan

Sitruuna-mansikkamousse (n. 23 cm vuokaan):
600 g mansikoita
  2.5 dl Flora Vispiä
3.5 dl Flora Kuohua
400 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1.5 dl sokeria (maun mukaan)
1 rkl vaniljasokeria
5-5.5 tl liivatejauhetta (laitoin 6 tl, joka mielestäni oli hieman liikaa)
  1.25 dl (n. 2 keskikokoisen sitruunaa) sitruunan mehua
2 ison sitruunan kuori hienoksi raastettuna

Koristeet:
Pupu kaulintamassaa (punaiset osat valkosuklaamassaa),
pikkukukat, ruusut ja lehdet sokerimassaa,
gerberat valkosuklaamassaa + sokerihelmiä
Ohje:
Tee suklaakakkupohja valmiiksi vuorokautta ennen kakun täyttämistä. Tee pohjasta halkasijaltaan pienempi, mitä suunnittelet kakusta tulevan. Halkaise jäähtynyt kakku kahteen (tai halutessasi kolmeen ohuempaan) osaan.

Tee mousse. Hurauta mansikat soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella. Vatkaa kermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto ja lisää sokeria. Sekoita joukkoon myös mansikkasose.

Pese sitruunoiden kuoret huolella. Raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitruunoista mehut talteen. Sekoita liivatejauhe ja 1.25 dl sitruunan mehua keskenään. Anna liivateseoksen turvota n. 3 minuuttia. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 10 sekunnin pätkissä, kunnes se sulaa kokonaan. Tähän menee aikaa mikron tehoista riippuen n. 30-40 sekuntia. 

Lisää sitruunan kuoriraaste mansikka-kermavaahdon joukkoon. Kaada liivateseos joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

Täytä kakku laittamalla kevyesti voideltu reunavuoka tarjoilulautaselle ja ensimmäinen suklaakakkupohja keskelle vuokaa. Kaada päälle moussea. Varmista, että moussea menee tasaisesti reunojen ja kakkupohjan väliin. Laita päälle toinen suklaakakkupohja pala ja lisää täytettä. (Jos halkaisit pohjan kolmeen osaan, laita myös se täytteen päälle, mutta varmista, että täytettä riittää vielä viimeisen kakkupohja palan päälle ja reunoille). Laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kun kakku on hyytynyt, irroita vuoan reunaosa, koristele haluamallasi tavalla ja nauti.

Vinkki:
* Kakusta tulee korkea. Jos käytössäsi on tavallinen n. 5-6 cm korkea reunavuoka, jatka reunoja laittamalla vuoan sisäreunoille n. 10 cm reunakalvot tai vaikkapa piirtoheitinkalvosta leikatut n. 10 cm suikaleet.


Vielä pari kuvaa tuosta minikakun palasesta :)








29 kommenttia:

  1. Mielettömän kaunis kakku ja koristeet todella hellyyttäviä! Kakun saaja oli varmasti onnesta mykkyrällään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Tuo pupu oli tilaajan mukaan kuulemma synttärisankarille juuri passeli koriste, joten uskon tytön pitäneen kakusta :)

      Poista
  2. Oi miten kaunis kakku koristeineen!

    VastaaPoista
  3. Oikein houkuttelevan ja raikkaan näköinen kakku, tätä(kin) täytyy kokeilla :)
    Löysin vasta hiljattain sattumalta tieni blogiisi ja olenkin selaillut ahkerasti aikaisempia reseptejä ja löytänyt jo monia monia niin ihania reseptejä, joita ehdottomasti kokeilen, kiitos ihanasta blogista ja resepteistä :)
    Kysyisin erästä asiaa, joka minulle tuottaa ongelmaa kakkujen kanssa. Kun leivon esimerkiksi juustokakun irtopohjavuokaan niin en saa (tai uskalla) sitä millään nätisti siirrettyä tarjoiluastiaan. Monesti joutunut tarjoilemaan kakun niin että irtopohjavuoan pohja on edelleen kakun alla ja sitten pohja tarjoiluastian päällä, mutta tällöin kakku pyörii ympyrää kun sitä yrittää leikata. ~Maria~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria :) Ja kiva, että olet löytänyt blogiini ja löytänyt täältä paljon kokeiltavaa :)

      Tuohon juustokakkuongelmaan auttaa ainakin se, että kokoaa kakun suoraan tarjoilulautaselle. Eli ei käytä lainkaan sitä pohjaosaa, vaan laittaa pelkän reunaosan keskelle tarjoilulautasta ja aloittaa kakun kokoamisen ja täyttämisen siihen :) Tämä toimii kivasti useissa hyydytettävissä kakuissa, kunhan täyte on vain sen verran jämäkkä, ettei valu reunojen alta samantein pois. Jos täyte sen sijaan on melko löysää, voi valumista yrittää estää laittamalla kelmua reunojen ulkopuolelle tilkitsemään mahdollista vuotokohtaa vuoan alareunan kohdalla. Tai sitten antaa täytteen jämähtää hetki ennen kuin sen kaataa vuokaan. Kun kakku on hyytynyt, pyyhkii ensin mahdolliset valuneet täytteet pois lautaselta, poistaa vuoan reunaosan ja pyyhkäsee vielä mahdolliset jämät lautaselta.

      Paistettavissa juustokakuissa sitten onkin toinen juttu. Niitä voi yrittää irrotella varovasti työntämällä jonkun ohuen, pitkähkön muovilastan vuoan ja kakun pohjan väliin ja hivuttamalla kakkua lastan avulla irti. Kun kakku on irti, sen saa usein helpohkosti siirrettyä lastan avulla lautaselle. Saakohan näistä sepustuksista selvän :)

      Poista
    2. Suuri kiitos vastauksestasi :)
      Tuo suoraan tarjoiluastiaan tekeminen on käynyt mielessä, nyt kokeilenkin sitä heti seuraavalla kerralla.

      Poista
  4. Onpa taas kaunis kakku ja ihanat makuparit. Ihanat koristeitakin olet tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma :) Sitruuna ja mansikka ovat kyllä hyvä makupari :)

      Poista
  5. Oi oi oi.. kyllä taas tuli vastaan sellainen kakku, että "pakkohan" tätä on jossain välissä testata! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi :) Hyvää oli, testailepas itsekin :) Tuo suklaapohja sopii näimmä vähän joka paikkaan, tämänkin raikkaan täytteen kanssa oli mielestäni hyvä pari.

      Poista
  6. On kyllä ihanan näköistä! Voi kun vielä olis palakuva ollut tuosta kaksikerroksisesta kakusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Sen palakuvan olisi itsekin halunnut nähdä. Mutta siinäpä hyvä syy tehdä itsellekin samanlainen kakku jossain vaiheessa ;)

      Poista
  7. Satunnainen vierailija7. maaliskuuta 2015 klo 12.37

    Tämä on kyllä pitkästä aikaa paras kakku, mihin olen törmännyt. Tämä tulee olemaan kummitytön rippikakku keväällä. Vaihdan vain jauhot gluteenittomiin, niin se on siinä! Kiitos loistavasta ohjeesta. Kokeilen vielä päälle kiiltävää suklaakiillettä muuten vain..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Satunnainen vierailija :) Tosi ihana kuulla, että löysit juuri tämä kakun rippijuhliin :) Oih, tuo suklaakiille kuullostaa herkulliselta. Mmmmm! Kun ehdit testailemaan, niin kerrothan, miten se sopi kakkuun? :) Ja miten teit sen? :)

      Poista
  8. Herkullisen kuuloinen ja näköinen kakku. Tuos suklaakakkupohjasi käy varmaan hyvin tähän(kin). Ja tuo pupukoriste on ihanan hellyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tykkäsin tässä(kin) tuosta suklaakakkupohjasta :) Ainakin tuossa pikkukakussa toimi kivasti. Se toi miedosti suklaisuutta, mutta ei ollut liian hallitseva. Ja oli taas kivan meheväkin. Ja kiitos :) Noiden koristeiden tekeminen on kyllä kivaa. Tosin se on hieman hankalaa näin kun harvoin tekee, mutta pikku hiljaa... ;)

      Poista
  9. Herkullinen ja kaunis kakku! Sellainen kysymys tuli mieleen, että siivilöitkö mansikkasoseesta ollenkaan mehuja pois vai menikö se täytteeseen mehuineen päivineen? Pysyikö täyte siis hyvin kasassa valmiissa kakussa? Josko viikonloppuna kokeilisi tätä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hemppo :) En siivilöinyt mansikoista mehua vaan huraitin ne mehuineen päivineen soseeksi. Laitoin siksi liivatetta melko reilusti, jotta täyte varmasti jähmettyisi. Jälkikäteen huomasin, että vähempikin olisi riittänyt ja laitoinkin ohjeeseen hieman pienemmän määrän. Tuo täytteeseen tuleva sitruunan mehukin toimii osaksi hyydyttäjänä, eikä liivatetta ehkä senkään takia tarvita niin paljon. Toki jos epäilet ja haluat ottaa varmaan päälle, niin voit toki varmuudeksi laittaa tuon 6 tl liivatejauhetta. Kuulisin mielelläni miten kokeilusi kanssa kävi ja mitä pidit :D

      Poista
    2. Moi Suklaapossu! Tein nyt viikonloppuna kakkua, mutta muuntelin hieman reseptiä, tein esim. kakkupohjan tilalle suklaajuustokakun ja käytin liivatejauheen sijasta liivatelehtiä. Niitä tuli 11, mutta se oli ihan sopiva määrä. Marjoista en minäkään siivilöinyt mehuja ja hyvin onnistui hyytyminen myös liivatelehdillä. On tuo marjamoussen maku taivaallinen, kiitos vielä inspiraatiosta! :) Tästä voit käydä katsomassa lopputulosta :P http://jalkiruokaistunto.blogspot.fi/2015/03/marjamoussekakku-suklaasydamella.html

      Poista
    3. No moikka Hemppo! :) Onpa kiva kuulla että kakku onnistui ja maistui, mahtava juttu :D Ja tosi hyvä tietää, että nuo liivatelehdet riittivät. Tulen hetken päästä katsomaan, minkälaisen herkkukakun sait aikaiseksi :) Kiitos vielä Hemppo, että tulit kertomaan kokemuksesi. Näitä on aina ilo lukea :) Ja tulevaisuuden varalta kerron vielä, että pyrin aina vastaamaan kommentteihin, mutta se saattaa nykyisen kiireisen arjen takia hieman kestää.. Mutta nyt mä tulen käymään sun blogissa :)

      Poista
  10. Ihana resepti. Tein tämän juuri tyttärelleni 6v juhlia varten. Palautteena sen verran että moussetäytettä ja suklaapohja olivat kooltaan mielestäni kovin ylimitoitettuja. Tein pohjan 22cm vuokaan ja kakun isompaan. Pohjaa ja moussea jäi yli 4 pieneen minikakkuun (2 kerroksella) valmiisiin tarjoiluastoihin ja moussea oli vielä niin paljon että päädyin pakastamaan sen parfait tapaan. Aika näyttää kelpaa se siihen vai ei. Roskiin ei raaskinut heittämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, tämä viesti oli kadonnut muiden postien joukkoon, onneksi löysin nyt. Kiitos palautteesta Petra :) Kakku on tosiaan iso ja itsekin sain tehtyä kuvissa olevan pienen minikakun ylijääneistä aineista. Tein yhden kokonaisen annoksen pohjataikinaa 20 cm vuokaan. Käytin siitä 2/3, joten laskeskelin mielessäni, että se olisi hyvä määrä ja merkkasinkin sen suoraan ohjeeseen. Varmistan vielä, että sinäkin teit 2/3 taikinan, paistoit sen 22 cm vuoassa ja pohjaa jäi silti yli?

      Moussea oli myös reilusti ja kakusta tulikin korkea. Käytin kokoamisessa vuokaa, jossa on todella korkeat laidat ja se riitti juuri ja juuri täytteiden lisäämisen jälkeen.. Huomasin, etten ole maininnut vuoan korkeudesta mitään, lisäänkin tiedon samantein. Kuinka korkea sinun kakustasi tuli? Olikohan sinulla tavallinen n. 5 cm korkea vuoka käytössä? Sellaiseen teki varmaan tiukkaa saada mahtumaan kaikkea täytettä..

      Ja jos joskus tuleekin tehtyä liian isot määrät jotain, ei koskaan kannata heittää ylimääräistä roskiin. Tuo oli hyvä idea pakastaa parfaittina! Uskon, että se on tosi hyvää pakkasesta otettunakin :P

      Poista
  11. Hei! Onko mousse mitoitettu myös kakun päälle? Ja milloin se tehdään, kakkuhan kasataan irtopohjavuokaan ja täytteessä on liivatetta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Moussesta riittää koko kakkuun, tai itse asiassa hieman ylikin. Tuo kakku kootaan yhdellä kertaa. Pohjaosa on halkaisijaltaan n. 20 cm, ja kakku kootaan tätä suuremmassa vuoassa, jolloin pohja jää täytteen alle piiloon. Selvensikö tämä? Oletko lukenut ohjetta, selviääkö siitä kakuntekotapa tarkemmin? :)

      Poista
  12. Varmaan tyhmä kysymys, mutta missä on ohje pohjaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjan ohje löytyy linkistä, joka pääsee klikkaamalla sanoja "Mehevä suklaakakkupohja" (joka on heti "Pohja:"-kohdan alla) :) Eikä ollut lainkaan tyhmä kysymys, linkin kohta näimmä näkyy aika huonosti. Koitan muokkailla väriasetuksista paremmin näkyväksi :)

      Poista
  13. Kakku näyttää herkulliselta ja ajattelin viikonlopuksi tämän tehdä lahjaksi. Mietin vaan, että kauan sokerimassakoristeet pysyvät hyvänä kakun päällä? Koristeet tulisi kakkuun pari tuntia ennen tarjoilua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeiden säilyminen hyvänä riippuu esim. siitä, kuinka kuivia ne ovat. Uskoisin, että pari tuntia säilyisivät, jos ovat kunnolla ehtineet kuivua. Jos haluaa ottaa varman päälle ja pidentää koristeiden säilymistä, voi koristeiden pohjaan (siihen osaan joka tulee kakun pintaan kiinni) sivellä sulatettua valkosuklaata ja antaa sen jämähtää paikoilleen ennen kuin laittaa koristeet kakun pintaan. Miltäs tällainen kuullostaa? :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...