perjantai 13. kesäkuuta 2014

Mokkapusut

Tyttömme sai yhdeksi synttärilahjaksi Hellapoliisin Koko perheen leivontakirjan ja paketillisen Marie-keksejä. Keksit päätyivät pakettiin sen takia, että kirjasta löytyi pusujen ohje, joissa niitä käytettiin (ja äiti salaa haaveili pääsevänsä kokeilemaan niitä itsekin samantein). Tytärtä ei erikseen tarvinnut innostaa, vaan hän halusi päästä tekemään niitä hetimmiten. Pusujen teko oli helppoa ja hommaa nopeutti se, että työtehtävät jakautuvat puoliksi. Tyttö laittoi keksit pellille, pursotteli keksien päälle marenkikeot ja dippasi valmiit tuotokset suklaaseen. Minä hoitelin marengin valmistamisen, paistamisen ja suklaan sulatuksen.


Sekoittelin marenkimassaa kahvijauheen lisäämisen jälkeen hieman liikaa, jolloin seos löystyi sen verran, ettemme voineet pursottaa keksien päälle kovin korkeita kekoja. Vaahdon joukkoon kannattaakin sekoitella mahdolliset makuaineet nopeasti käännellen, niin että ne juuri ja juuri sekoittuu marenkimassaan, niin massa pysyy paksumpana ja pusuista saa korkeampia. Teimme yhteensä 20 matalaa pusua. Valmiiden pusujen maku oli tosi hyvä, sopivasti mokkainen, mutta täytettä tosiaan olisi saanut olla rutkasti enemmän. Marie-keksit olivat aitojen pusujen "aluslevyyn" verrattuna hiukkasen liian kovia ja kaipasin pusujen "aluslevyyn" vielä enemmän vohvelimaisempaa rakennetta. Toisaalta, jos näitä ei ajattele pusuina, vaan suklaisina mokkakekseinä, toimii Marie näissä loistavasti miedon makunsa takia.


Yllä olevassa kuvassa mokkapalojen lisäksi hieman esimakua muustakin tarjoilusta. :)

Tässä pusujen ohje. Koska meillä täytettä oli liian vähän per pusu, merkkasin suoraan ohjeeseen vähemmän keksejä kuin itse käytin. Näin täytettä pitäisi tulla sopivasti.

Mokkapusut

12-15 kpl (täytettä per keksi tulee tällä määrällä enemmän kun kuvissa)

Aineet:
n. 12-15 Marie-keksiä (tai ohuita vohvelikeksejä)
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 1 tl espresso-pikakahvijauhetta
n. 250 g maitosuklaata (tai tummaa suklaata)

Ohje:
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kovaa ja paksua. Mausta vaahto vaniljasokerilla ja espresso-pikakahvijauheella. Sekoita ne joukkoon niin, että aineet ovat juuri ja juuri sekaisin. Nosta keksit leivinpaperilla päällystetylle pellille.
 Laita massa pursotuspussiin, jossa on iso tähtitylla (tai pakastepussiin ja leikkaa kulmasta pala pois). Pursota vaahto keksien päälle.
 
Paista keksikekoja 175 asteisessa uunissa keskitasolla n 6-8 minuuttia että vaahto kiinteytyy. Anna jäähtyä kokonaan.

Pilko suklaa paloiksi ja sulata mikrossa varovasti puolen minuutin välein sekoittaen. Jäähdytä sula suklaa hieman, mutta älä anna jähmettyä. Kasta vaahtokeot sulassa suklaassa ja nosta leivinpaperille. (Tästä vaiheesta muistin nappasta muutaman kuvankin, alla).

 
Koristele haluamallasi tavalla (esim. roiskimalla sulaa suklaata pinnalle, ripottelemalla nonparelleja) tai jätä koristelu pois. Kun olet kuorruttanut kaikki vaahtokeot, nosta ne jääkaappiin kovettumaan. Pusut ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä. Säilytä jääkaapissa.

Vinkit:
* Pusuista voi myös tehdä muunkin makuisia. Niitä voi maustaa vaikka pelkällä vaniljasokerilla tai kaakaojauheella (1-2 rkl). Tai osan sokerista voi vaihtaa mansikkatomusokeriin (esim. 1.5 dl mansikkatomusokeria, 0.5 dl tavallista). Kokeile myös Mariannerouhetta. 
* Sekoittele mahdolliset makuaineet joukkoon varovasti lusikalla käännellen, jotta vaahto ei lässähdä. 
* Jos suklaaseen dippaaminen tuntuu hankalalta, niin voit vuorata pusut suklaalla myös nostelemalla lusikalla suklaata marenkikeon päälle ja levittelemällä sitä joka puolelle.

8 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä pusuja ja mokka on hyvä makuvalinta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! :) Kahvi sopii todella hyvin makeisiin leivonnaisiin ja näihinkin sopi tosi hyvin. Vielä kun täytettä on reilummin, on makunautinto taattu! ;D

      Poista
  2. Oih, täytyy testata heti kun vaan ehtii, näyttää aivan ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siira :) Hyviä olivat. Vähän vain täytettä enempi per keksi, niin avot! :)

      Poista
  3. Oih niin herkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
  4. Nää menee kyllä nyt niiiin testiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Maibe :) Toivottavasti tykkäät sinäkin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...