torstai 6. helmikuuta 2014

Porkkanaleipä ja -sämpylöitä timjamilla

Runebergin päivä mennä viuhahti taas ohi, ja Runebergin torttujen teko jäi jälleen. Mutta jotain muuta tuli kuitenkin leivottua. Vaikka heilunkin paljon keittiössä kippojen ja kulhojen ääressä, on leivän leipominen jäänyt todella vähiin. Olin ostanut hiivaa valmiiksi muita leivonnaisia varten, mutta koska jääkaapissa oli vielä hieman porkkanasosetta porkkanakakun jäljiltä, innostuin pitkästä aikaa koittamaan leipätaikinan tekoa, johon hukkasin myös tuon soseen. Taikinan maustoin vielä lempiyrtilläni eli timjamilla. En ole koskaan onnistunut leivän teossa kunnolla. Ne ovat jääneet littaniksi, tiiviiksi, mauttomiksi ja pinnaltaan nihkeiksi. Mutta nyt vihdoinkin onnistuin! Leipä nousi hyvin, siinä oli makua ja päälle tuli jopa rapea kuori! 



Rapean kuoren salaisuus taisi olla (uunissa olevan vettä sisältävän pellin lisäksi) tarpeeksi pitkä paistoaika, sillä taikina itsessään oli porkkanasoseesta johtuen tavallista kosteampaa. Vihdoinkin opin sen, että leipää ei kannata paistaa kellosta katsomalla. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että pohjaa koputtelemalla se kuullostaa ontolta. Leivän pinta saattaa tuntua kivikovalta uunista otettaessa, mutta sitä en kannata pelästyä, sillä kovuus takaa rapean pinnan.

Porkkainen leipä + sämpylöitä timjamilla

n. 10 sämpylää + 1 isohko leipä

Aineet:
4 dl vettä
2 dl porkkanasosetta
50 g hiivaa
3 tl suolaa
(1.5 tl kuivattua timjamia)
2 dl täysjyvä graham jauhoja
n.10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Ohje:
Lisää porkkanasose veteen. Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkana-vesiseokseen. Lisää grahamjauhot ja anna turvota n. 5 minuuttia. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Lisää suola ja timjami. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta hyvin vaivaten kimmoisaksi taikinaksi. Lisää öljy vaivaamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (n. 0.5 tuntia).

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Pyörittele toisesta osasta n. 10 sämpylää ja muotoile toinen taikinan puoli leiväksi. Laita sämpylät toiselle pellille ja leipä toiselle. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa (n. 35-60 minuuttia). Lämmitä uuni 225 asteiseksi.

Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n.15 min. kunnes ovat saaneet väriä pintaansa ja tuntuvat kevyiltä. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Ripottele vehnäjauhoja leivän pintaan ja tee päälle terävällä veitsellä muutama viilto. Paista leipää 200 asteessa n. 50 minuuttia. kunnes se kuullostaa ontolta pohjasta koputeltuna.

Vinkit:
* Laita ennen paistamista uunin pohjalle uunipellille n. 0.5 litraa vettä. Vesi auttaa leipää kohoamaan ja saamaan rapean kuoren.


8 kommenttia:

  1. Oooooh porkkana-timjamileipä! Siinä se taisi tulla, mun vielä hakusessa ollut lauantai-aamun leipä! Näyttää ihanalta, mulla on vielä tosin harjoituksen tasolla toi rapea kuori :D

    www.vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvää. Mies kehui leivän olevan kuin kaupan leipätiskiltä ostettua :) Mä ihan yllätyin tuosta, kun sain ensimmäistä kertaa leipään rapean kuoren. Oli muuten myös ensimmäinen kerta kun heittelin jauhoja leivän päälle ennen paistamista, en tiedä vaikka sekin osaltaan olisi auttanut siihen. Mutta kyllä leipä muutenkin onnistui yli odotusten :)

      Poista
  2. Todella komea ja muhkea leipä. Juurekset ja yrtit antaa kivasti makua taikinaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :) Totta, juureksilla ja yrteillä pystyy tosi helposti tuomaan erilaista makua taikinaan :) En ole tosiaankaan (aiemmin ainakaan ollut) mikään leipätaituri, mutta nyt tämän onnistuttua näin hyvin, innostuin entisestään testailemaan erilaisia ohjeita :)

      Poista
  3. Aivan mahtavan näköistä leipää! Onnittelut onnistumisestakin! :) Tuo paistaminen on kyllä niin totta, että tarpeeksi kauan pitää paistaa. Meillä aikoinaan koulussa oli eläkkeellä oleva leipomo-ope sijaisena, ja kun me jo hätäilimme, että yhdet leivät palaa uunissa, kyseinen ope sanoi, etteihän noissa ole kuorta vielä lainkaan. :)

    Aivan upea tuo edellinen juustokakkusi, todella kaunis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Leena-muori kommentistasi :D Täst edes pitää tosiaan muistaa paistaa leipiä tarpeeksi kauan. On sen verran hyvää tuo kuori :P

      Munkin mielestä juustokakku onnistui hyvin. Marmoroimalla saa helposti ja nopeasti nätin koristelun aikaiseksi :)

      Poista
  4. Mie tosiaan inspiroiduin niin kovin tästä sun porkkana-timjami -ideasta että tänä aamuna olin ihana tytär ja järjestin lauantai-aamun brunssin muulle perheelle ja pöytään löysi tiensä myös uunituore porkkana-timjami -vuokaleipä ;) Otin ideoita ja määriä tästä sun ohjeesta ja niiden pohjalta sit väänsin omanlaiseni vuokaleipä-ohjeen. Linkkasin kuitenkin sun blogin mun omaan että mistä inspis mun reseptiin :)

    Ja mä tosiaan onnistuin siinä rapeassa kuoressa!! :D Niin suuri onnistumisen riemu ettet edes usko, hahah! Tosi rapea ihana kuori, pehmeä ja mehevä sisältä ja makukin tosi kohdallaan. Nam! Kiitos paljon hyvästä ideasta ja rohkaisusta :))

    Käy kurkkaamassa mun blogista lisää jos kiinnostaa :)

    http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/02/porkkanavuokaleipa-timjamilla.html

    VastaaPoista
  5. Aivan mahtavaa! Tuo on niin hieno tunne kun huomaa onnistuneensa! Se rapea kuori on aivan mahdottoman ihanaa, ja porkkana tekee sisuksesta pehmeän ja mehevän. Kävin vilasemassa sun blogissa ja oli tosi herkullisen näköinen. Kiitos kun kävit kertomassa kokemuksesi, on mukava tietää, että ohjeet toimivat myös muiden keittiöissä! :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...