keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Nopeat sämpylät ilman hiivaa

Uunituoreita sämpylöitä helposti ja nopeasti! Vastapaistetut sämpylät ovat ihania, mutta en aina jaksa tai ehdi vääntää hiivataikinaa. Silloin tämä leivinjauheella nouseva taikina on pelastus. Aineet vain sekoitetaan keskenään, pyöritellään palloiksi ja paistetaan heti uunissa. Aikaa tähän kaikkeen menee vain n. 20 minuuttia. Sämpylät ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna ja pinnalle riittää vain sipaisu margariinia. Ohjeen olen alunperin löytänyt Iloa Leivonnasta-leivontakansiostani vuosia sitten.


Tänään oli juuri se päivä, jolloin tätä ohjetta kaivattiin. Lapset olivat kipeinä ja leivät loppuneet varastosta. Normaalisti käytän nesteenä piimää, mutta koska sitä ei tällä kertaa löytynyt, korvasin sen maidolla. Taikinasta näytti tulevan jonkin verran löysempi kuin normaalisti, joten lisäsin hieman jauhoja ja sämpylät kohosivat kuten ennenkin. Jauhoina käytin 4 dl vehnäjauhoja ja 1 dl ohrajauhoja. Kaapista löytyi myös jämäpaketti emmental-juustoa, jonka pistin mukaan. Hukutin juustoraasteesta taikinaan n.50g (= n.1 dl tiukaksi mittaan pakattua raastetta) ja loput n.30g ripottelin voitelun jälkeen pinnalle. Taikinassa ollut juusto ei maistunut, toi kylläkin hieman lisämehevyyttä. Päälle sulanut juusto sen sijaan oli maukasta. Ensi kerralla siis tupla-annos juustoa pinnalle ja taikina alempana olevalla perusohjeella.



Yleensä käytän niitä jauhoja, joita kaapissa kulloinkin sattuu olemaan. Suurimman osan jauhoista olisi hyvä olla vehnäjauhoja (tai muuta sitkoa muodostavaa), jotta sämpylöiden koostumus pysyy hyvänä. Ruisjauhojen kanssa käytän yleensä suhteessa enemmän vehnäjauhoja kuin esim. ohrajauhojen. 

Taikina:
Yhteensä 5 dl vehnäjauhoja/grahamjauhoja/ruisjauhoja/ohrajauhoja/leseitä
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
3 dl piimää/maitoa
1-2 rkl siirappia
(juustoraastetta)

Voiteluun:
1 muna

Pintaan:
kaurahiutaleita, leseitä, unikonsieminiä, juustoraastetta yms.

Ohje:
Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää piimä ja siirappi. Sekoita taikina tasaiseksi. Pyörittele taikinasta 9-12 sämpylää (jauhosilla käsillä). Laita sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele munalla. Ripottele pintaa halutessasi leseitä, juustoraastetta yms. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Onko maku paljolti erilainen kuin hiivalla tehdyt sämpsyt? Laitan kirjanmerkin jotta voin koklata ja maistella itse myös =) Kiitoksii reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse pidän näistä enemmän kuin tavallisista hiivasämpylöistä, sillä niissä hiiva tuppaa hieman aina maistumaan läpi, vaikka kuinka kohottelisi taikinaa. Nämä hiivattomat ovat ihanan pehmeät ja varsinkin tuo ohra-vehnäjauho-yhdistelmä on todella maukas. Kokeile ihmeessä, niin pääset maistelemaan :)

      Poista
  2. Katotaan mitä tulee,lisäsin porkkaraastetta ja juustoa taikinaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännityksellä jo odotan kuulevani millaisia tuli ja mitä pidit :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...